De Europese Commissie heeft donderdag voorgesteld een nieuw instrument van microfinanciering te creëren voor mensen die hun werk hebben verloren en een eigen bedrijfje willen opstarten.

Het nieuwe fonds, dat door de lidstaten en het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, zou aanvankelijk over een budget van 100 miljoen euro beschikken. Dit bedrag kan tot ruim 500 miljoen euro stijgen 'in een gezamenlijk initiatief met de internationale financiële instellingen', onder meer met de Europese Investeringsbank, denkt de Commissie.

Het voorstel was begin juni al uiteengezet. De Commissie probeert de instrumenten waarover ze beschikt, zo veel mogelijk aan te wenden om de snelle stijging van de werkloosheid in te dammen. Ze had ook voorgesteld de criteria van het Europees Sociaal Fonds tijdelijk te versoepelen. De lidstaten zouden daarbij niet langer verplicht zijn steun voor voortgezette opleidingen of voor de oprichting van bedrijven mede te financieren. Maar dit idee stuitte op een veto van Duitsland.