Vier miljard euro fiscale fraude vastgesteld
Bernard Clerfayt Foto: belga
De belastingsdiensten hebben in 2008 voor zo’n 4 miljard euro fiscale fraude vastgesteld. Dat kondigde staatssecretaris toegevoegd aan de minister van Financiën Bernard Clerfayt donderdag op een persconferentie aan. Voor 2010 kondigde hij de oprichting aan van een speciale dienst die zich in het bijzonder richt tot de grote ondernemingen.

Van de vier miljard euro ontdekte fraude werd naar schatting 2,5 miljard gerealiseerd door de dagelijkse strijd tegen de fiscale fraude. Anderhalf miljard was afkomstig van de specifieke bestrijding - datamining, risicobeheer, BBI, opsporingsdienst Douane en Accijnzen en de strijd tege de btw-carrousels.

De strijd tegen de fiscale fraude boekt volgens de staatssecretaris het grootste succes door een lagere fiscale en sociale druk. Daarom pleit hij voor een 'Green Tax Reform', met minder lasten op arbeid en meer op energie.

Clerfayt wil voorts een fraudemeter invoeren en maatregelen om witwerk aan te moedigen. Voorts wil hij werk maken van de aanbevelingen van de commissie Fiscale Fraude, en de internationale samenwerking bevorderen. De staatssecretaris betreurde dat hij geen cijfers kon geven over de precieze opbrengst van de strijd tegen de fiscale fraude. Het duurt vaak immers jaren eer er een definitieve uitspraak (door de rechtbank) is.