Noord-Korea vuurt weer raketten af
Een bezoeker bij een illustratie van de Noord-Koreaanse raketsystemen in het bezoekerscentrum van de observatiepost in het Zuid-Koreaanse Paju. Foto: ap

Noord-Korea heeft vandaag weer drie korteafstandsraketten afgevuurd in de richting van Japan. Een actie die de spanning met buurland Zuid-Korea ongetwijfeld verder zal doen oplopen.

De drie tests werden uitgevoerd tussen 17.20 uur en 19.50 uur (plaatselijke tijd) vanop een lanceerbasis in de buurt van de haven van Wonsan. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, had Noord-Korea dinsdag nog opgeroepen om geen acties te ondernemen die de toestand in de regio nog erger kunnen maken.

De projectielen die donderdag werden afgevuurd zouden Scud-B-raketten zijn, die 340 kilometer ver kunnen vliegen, of Rodong-raketten, die 1.300 kilometer ver kunnen raken. Voor de lancering waarschuwde het land schepen om uit de buurt te blijven. Vermoedelijk gaat het om routinetests, maar toch wordt niet uitgesloten dat het communistische land opnieuw de spierballen wil laten rollen.

Op 5 april vuurde het land een raket af in de richting van Japan en op 25 mei voerde het een tweede ondergrondse nucleaire test uit. Dat leidde tot wereldwijd protest en nieuwe sancties van de VN.