'Families AB Inbev breken pact open'
Ivan Put
Foto: © ivan put
 Als gevolg van een gewijzigd aandeelhouderspact kunnen de grootaandeelhouders van Anheuser Busch-Inbev voor 6,7 miljard euro aan aandelen in de grootste brouwer ter wereld verkopen. De verkoop is al begonnen, zo meldt het Nederlandse zakenweekblad FEM. 

Via de Stichting Inbev bezitten de Belgische en Braziliaanse grootaandeelhouders een controlerend belang in AB-Inbev. Dat belang verwaterde eind vorig jaar door de uitgifte van nieuwe aandelen ter financiering van de overname van Anheuser-Busch, van bijna 52 tot de huidige 46 procent. 
 

Tot die tijd was vastgelegd dat de grootaandeelhouders hun belang in de stichting - en daarmee in de brouwer - op peil zouden houden. Maar afgelopen november werd dat pact opengebroken, schrijft het  zakenweekblad FEM in zijn jongste nummer, dat morgen verschijnt. 'Onder de nieuwe overeenkomst kan het belang verder worden afgebouwd. Zowel de Belgen als de Brazilianen moeten elk minimaal 15 procent houden.'

Het belang dat de grootaandeelhouders nu probleemloos kunnen verkopen, is tegen de huidige koers 6,7 miljard euro waard. Ook bezitten zij via andere vehikels enkele kleinere belangen, die niet onder het pact vallen. Uit het register met belangenmeldingen van de beurstoezichthouder CBFA blijkt volgens FEM  dat de Brazilianen op 11 juni al voor ruim een kwart miljard euro aan aandelen hebben verkocht.

Woordvoerster Marianne Amssoms van AB Inbev benadrukt dat de grootaandeelhouders “op dit moment hun engagement hebben bevestigd om gezamenlijk de controle te behouden over het bedrijf.” Onder de Belgische wetgeving is de controle met een belang van 30 procent verzekerd, aldus de woordvoerster.