Een rechtbank in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft bepaald dat het strafbaar stellen van seks tussen homoseksuelen een schending is van de grondrechten.
 

Met een historische principe-uitspraak van het hooggerechtshof in New Delhi is donderdag officieel een einde gekomen aan het bijna 150 jaar geldende verbod op homoseksuele betrekkingen in India.

Het verbod druist in tegen het principe van gelijkheid voor de wet, luidde het in de motivering van de rechters. De in de praktijk zelden toegepaste paragraaf 377 van het Indiase strafwetboek, waarbij homoseksuele betrekkingen met minstens tien jaar cel worden bestraft, is daardoor niet meer conform de grondwet.

Homo's hebben in India een lange strijd geleverd om een einde te maken aan de criminalisering van hun geaardheid. Ze zagen in paragraaf 377 een schending van hun fundamentele rechten. De wet stamt uit 1861, de Britse koloniale periode, en zegt dat het bij homoseksualiteit om 'onnatuurlijke liefde' gaat.

De principe-uitspraak werd door homo's en lesbiennes in heel India op grote vreugde onthaald. Hindoeïstische, islamitische en christelijke groeperingen in het traditioneel conservatieve land hadden daarentegen felle kritiek op de beslissing van het hof.