Mag ik de fiscale aftrek voor buitenmuurisolatie spreiden?
Julie Janssens Foto: SVBP
Lezer Jan Heselmans is van plan om in september zijn buitenmuur te isoleren. Hij raamt de kosten op rond de 15.000 euro, plus btw, en vraagt zich af of hij die betaling kan spreiden over twee jaar,  zodat hij ook twee keer de belastingaftrek van 40% voor energiebesparende investeringen kan toepassen. ‘Kan ik een voorschotfactuur voor het jaar 2009 aanvragen en betalen, met 40% aftrek in 2010, en de eindafrekeningsfactuur betalen in januari of februari 2010 om de 40% aftrek toe te passen in 2011?’ 

 

Voor uitgaven gedaan in 2009 en 2010 met betrekking tot buitenmuurisolatie, heeft u ook recht op de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven.
 
Tot 2008 was het inderdaad zo dat u een optimalisatie van de vermindering kon bekomen door het spreiden van de betaling van de factuur (geen spreiding van de factuur zelf). 
 
Vanaf 2009 geldt er een nieuwe regeling voor woningen die op het moment van de werken minstens 5 jaar in gebruik zijn. Het saldo dat u niet in het eerste jaar kan ‘gebruiken’ in uw belastingaangifte, mag u overdragen gedurende 3 belastbare tijdperken. Het is bijgevolg niet meer nodig om de betaling te spreiden. 
 
Is de woning nog geen 5 jaar in gebruik, dan kan u nog steeds optimaliseren via een gespreide betaling van de factuur. 
 
Voor de volledigheid wens ik er nog aan toe te voegen dat de federale overheid voorziet in een terugbetaalbaar belastingkrediet gelijk aan de niet genoten vermindering indien u bijvoorbeeld de belastingvermindering niet of gedeeltelijk zou genieten, bijvoorbeeld indien u onvoldoende belastingen zou moeten betalen. 
 
Julie Janssens
Vennoot Stremersch, Van Broekhoven & Partners