Donderdag 2 juli (slot) De Brusselse beurs is donderdag duidelijk in het rood gesloten. Een veel slechter dan verwacht Amerikaans banenrapport deed beleggers hun stukken dumpen. Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag. 

 

De Bel20 sloot 1,7 procent lager op 2.038,05 punten. Bij de slotbel telde de index 4 stijgers en 16 dalers. 

AB InBev (+0,8% tot 27,22 euro) was voor de tweede dag op rij dé sterkhouder van de Bel20. Woensdag werden de eerste ADR's van AB InBev druk verhandeld in New York. ADR's zijn certificaten waarmee Amerikanen makkelijker kunnen investeren in AB InBev. Voorts heeft de markt er alle vertrouwen in dat AB InBev de schuldenberg die het aanging voor de overname van Anheuser-Busch zal kunnen aflossen. Dat geldt ook voor de beurshuizen. Donderdag was het de beurt aan het Japanse Nomura om de brouwer te belonen met een koersdoelverhoging: van 30 naar 34 euro. 

Sterke dalers zaten in de banksector: Dexia (-4,7% tot 5,28 euro), dat woensdag aankondigde dat de verkoop van FSA was afgerond, KBC (-4,9% tot 13 euro) en Fortis (-4,9% tot 2,32 euro) moesten flink terrein prijsgeven. 

NPM dook 1,6 procent lager op 34,20 euro. De Franse Groupe Flo, gecontroleerd door NPM (GBL-Albert Frère) en de Antwerpse gediversifieerde groep Ackermans & van Haaren (+0,5% tot 47,50 euro), plant een kapitaalverhoging om weer financieel gezond te worden. De groep lijdt zwaar onder de crisis. De kapitaalverhoging van 20 miljoen euro past in het kader van een akkoord met de banken. Groupe Flo is de Franse marktleider in commerciële restauratie met bediening. De strategie van de groep steunt op een portefeuille van bekende merken (Hippopotamus, Bistro Romain, Brasseries en Tablapizza), complementaire concepten van themarestaurants en de uitbating van brasseries.

Op de brede markt was het grootste verlies voor holding Punch International dat 15,5 procent verloor tot 12,25 euro. Ook gisteren liet de Dumarey-holding veel van zijn pluimen. Dinsdag maakte Guido Dumarey bekend dat hij opstapt als gedelegeerd bestuurder van Punch en de automobieldivisies Punch Metals en BBS meeneemt naar zijn privéholding Creacorp. 

Nyrstar zakte 9,4 procent tot 5,68 euro. De zinkgroep maakte voorbeurs bekend een converteerbare obligatieuitgifte te lanceren voor maximaal 120 miljoen euro. Het gaat om niet gesubordineerde, niet gewaarborgde converteerbare obligaties die vervallen in 2014. Analist Mark Gevens van BNP Paribas Fortis merkt op dat de converteerbare obligatie op termijn voor verwatering kan zorgen. Volgens analist Bernard Hanssens van Bank Degroof komt het nieuws opmerkelijk snel na de strategie-update van Nyrstar vorige week. De zinkspecialist stelde toen te willen uitbreiden naar mijnbouw. Hanssens vermoedt daarom dat er wel eens eerder een transactie kan bekendgemaakt worden dan in de vooropgestelde termijn van drie jaar.

Europa

Ook de andere Europese beurzen zijn fors lager gesloten. Beleggers stapten massaal uit, na slecht nieuws vanop de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daar gingen in juni veel meer banen verloren dan algemeen werd verwacht. Er werden in juni 467.000 banen geschrapt, meer dan 100.000 meer dan de door economen verwachte 365.000. De werkloosheidsgraad steeg tot 9,5 procent, het hoogste peil in een kwarteeuw tijd. 

De Eurostoxx50 noteerde voor de publicatie van het rapport al in het rood, maar diepte na 14.30 uur de verliezen uit. De Europese sterindex eindigde 3,3 procent in de min op 2.369,65 punten, terwijl de bredere Stoxx50 eveneens 2,8 procent achteruit moest op 2.075,97 punten. Alle sectoren eindigden in de rode cijfers. 

De autosector ging zwaar kopje onder. Beurshuis Credit Suisse verlaagde het advies voor de sector van 'kopen' tot 'houden', nu de effecten van de schrootpremie die verschillende landen invoerden zullen wegebben. Volkswagen zakte 7,8 procent weg tot 228,85 euro. Naast de adviesverlaging zag de Duitse autofabrikant de verkopen in de Verenigde Staten met 18 procent achteruit gaan. Daimler deed het niet veel beter, met een verlies van 5,5 procent tot 24,98 euro. Daimler verkocht 26 procent minder exemplaren van zijn luxemerk Mercedes-Benz. 

Ook de oliegebonden waarden moesten terug. De olieprijs zakte voor de derde dag op rij, te wijten aan het dramatische banenrapport, dat een belangrijke indicator is voor de staat van de economie. Energiewaarden als Shell (-3,4%) en Total (-3,8%) volgden in het zog. 

Op het Damrak tuimelt printerfabrikant Océ 8,9 procent lager tot 3,559 euro. Océ is in zijn tweede kwartaal terug in de rode cijfers beland. Na twee winstgevende periodes werd in de drie maanden tot en met mei 2009 een verlies geleden van 14,3 miljoen euro. Het verlies is groter dan verwacht. Analisten geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst rekenden vooraf op een verlies van 0,6 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder boekte Océ nog een nettowinst van 5,5 miljoen euro. Financieel bestuurder Hans Kerkhoven stelde tegenover nieuwszender CNBC geen verbetering van de marktomstandigheden te voorzien in de tweede helft van 2009. 

Het Franse Sanofi-Aventis is één van de weinige waarden die min of meer kon standhouden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), heeft zijn goedkeuring gegeven voor hartmiddel Multaq. Sanofi plant het medicijn in de zomer op de Amerikaanse markt te brengen. Bovendien steken de Europese en Amerikaanse regulatoren Sanofi nog een hart onder de riem. Recent doken berichten op dat er een link was tussen Sanofi-middel Lantus en een aantal gevallen van kanker. De controleorganen zeggen dat patiënten het middel gerust kunnen blijven gebruiken, omdat de link niet is aangetoond. Sanofi stond lang op winst, maar moest uiteindelijk 1,8 procent lager tot 42,325 euro. 

Één uitschieter op de Europese beurzen: het Ierse farmabedrijf Elan. Farmareus Johnson & Johnson neemt de Alzheimeractiviteiten van Elan over, en neemt daarbij een belang van meer dan 18 procent in het bedrijf. Het aandeel schoot meer dan 24 procent hoger.