De Vlaamse bedrijfsleiders verwachten in het najaar een nieuwe ontslaggolf. Volgens Voka-voorzitter Luc De Bruyckere verslechtert de economische toestand nog altijd en staat bij vele bedrijven het water aan de lippen.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. De economische denktank VKW-Limburg gewaagt zelfs van één op de vier Vlaamse kmo’s die deze zomer in de problemen dreigt te geraken. De Bruyckere rekent voor zowel dit als volgend jaar op 200.000 werklozen extra.

Volgens De Bruyckere dreigen in het najaar weer een pak banen te verdwijnen. 'De rek is er bij veel bedrijven uit. Zij zijn al maanden de crisis aan het uitzweten, maar dat is vaak niet langer houdbaar.'

Volgens de Voka-voorzitter zullen de bedrijven daarom genoodzaakt zijn om ook aan hun vast personeel te raken. Dat de bedrijven het net na de vakantie moeilijk krijgen, verbaast De Bruyckere niet. De uitbetaling van het vakantiegeld (voor bedienden) kan voor veel bedrijven de spreekwoordelijke druppel betekenen. 'Bovendien zal het gemiddelde salaris dit jaar met 5,9 pct stijgen. Wij zijn daarmee zowat het enige land in Europa waar dit nog kan', luidt het.