KBC Financial Products stortte zich roekeloos op CDO’s
Foto: belga
Voor het instorten van de immobiliënmarkt in de Verenigde Staten hebben de verantwoordelijken van KBC Financial Products, een filiaal van bank-verzekeraar KBC met bureaus in Londen en New York, zich roekeloos gestort op de uitwerking van talrijke financiële instrumenten met erg hoge rendementen.  Het betrof onder meer CDO’s (collateralized debt obligation), wat KBC bijna de das heeft omgedaan tijdens de financiële crisis.  Dat bericht The New York Times woensdag.

"Toen de hypotheekmarkt eind 2007 instortte, kwam KBC, dat van alle Europese instellingen over een van de hoogste ratio’s aan CDO’s in verhouding tot zijn kapitaal beschikte, aan de rand van de insolvabiliteit te staan", zo schrijft de Amerikaanse krant. Sinds oktober 2008 moest KBC driemaal om de hulp van de Belgische autoriteiten vragen; op die manier kreeg de bank-verzekeraar in totaal bijna 30 miljard euro in herkapitalisaties en overheidswaarborgen, brengt het dagblad in herinnering.

"Voor een bank met een balans van 425 miljard dollar (300 miljard euro) is dat een verbijsterend bedrag, dat het er weer bovenop helpen van de Royal Bank of Scotland overstijgt", vervolgt The New York Times.

"De sfeer (binnen KBC Financial Products, nvdr) was ontspannen en zette aan tot het nemen van risico’s. De werknemers gingen naar vergaderingen in korte broek en sandalen. Indien de voorgestelde transactie niet de interne standaard van een rendement van 22 procent haalde, werd ze verworpen", aldus de NY Times op basis van verklaringen van voormalige verantwoordelijken.

Volgens de Amerikaanse krant verlangden de verantwoordelijken van KBC Financial Products er zo erg naar hun financiële producten met een hoog rendement, zoals de CDO’s, te verkopen, dat ze die voorstelden als zijnde zonder risico. Dat sprak talrijke niet-gespecialiseerde investeerders aan en leidt nu tot gerechtelijke stappen tegen KBC.