2 juli 1959. Koninklijk huwelijk
Foto: belga

2 juli 1959. België viert een huwelijk en wat voor een: prins Albert II, dan nog prins van Luik, trouwt met de bloedmooie Italiaanse Paola Ruffo di Calabria. Een jaar eerder hadden de twee elkaar voor het eerst ontmoet, op de kroning van paus  Johannes XXIII. Het was liefde op het eerste gezicht.

Het jonge paar wilde zelf liever in Rome huwen, maar de Belgische regering besliste daar anders over. De latere koning en koningin geven elkaar uiteindelijk het jawoord in de Brusselse Sint Goedelekathedraal.

Duizenden Belgen reizen naar Brussel in de hoop een glimp op te vangen van de prins en zijn bruid - gekleed in een satijnen japon met een sleep van vijf meter lang, en een kanten sluier, een erfstuk van haar (Belgische) grootmoeder. Heel wat anderen volgen de viering op televisie:  het is het eerste koninklijk huwelijk in de Belgische geschiedenis dat rechtstreeks wordt uitgezonden.

De pers en de Belgen zijn laaiend enthousiast over de bloedmooie, elegante Italiaanse. Al zal de stemming snel omslaan: Paola is te frivool, te oppervlakkig, ze denkt te veel aan vakantie en uitgaan.

Ook het huwelijk doorstaat heel wat stormen. Albert is vaak op missie in het buitenland; het botst tussen Paola en haar schoonzus, koningin Fabiola; en er wordt flink geroddeld over buitenechtelijke relaties. Later zal bekend raken dat Albert II in die periode een buitenechtelijke dochter heeft verwekt: Delphine Boël.

Naar verluidt lagen de scheidingspapieren al klaar, maar dankzij de bemiddelingspogingen van koning Boudewijn en kardinaal Suenens werden de plooien gladgestreken. Vandaag kunnen Albert en Paola, ondertussen koning en koningin, hun gouden jubileum vieren.

Ook op 2 juli:

1900: Op de Bodensee in Friedrichshain vertrekt een zeppelin voor zijn maidenvlucht. Die zou door een technisch mankement minder dan een half uur duren, maar
1961: Schrijver Ernest Hemingway maakt met een pistoolschot een einde aan zijn leven.
2005: Met een reeks gratis concerten op 9 locaties wil Live8 - een vervolg op Live Aid uit 1985 - druk uitoefenen op de G8 om handelsbelemmeringen op te heffen die ontwikkelingslanden benadelen.
2008: Ingrid Betancourt wordt bevrijd uit handen van de Farc. De voormalige presidentskandidate zat meer dan 6 jaar gevangen in de Colombiaanse jungle.