Brussels Stocletpaleis wordt werelderfgoed
Foto: rr
Het Stocletpaleis, een villa aan de Tervurenlaan in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir.
Het comité van experts van Unesco, dat van 22 tot 30 juni samenkomt in Sevilla, heeft zaterdag besloten de Brusselse site op de lijst te zetten. Op de Werelderfgoedlijst staan momenteel al 878 sites.

Het Stocletpaleis werd tussen 1905 en 1911 gebouwd in opdracht van zakenman Adolphe Stoclet, naar een ontwerp van de Weense architect Josef Hoffmann. België diende op 28 januari de kandidatuur in.

Het Stocletpaleis is een zogenaamd 'Gesamkunstwerk': architectuur, meubilair en de tuin vormen een onlosmakelijk geheel. Volgens kenners gaat het om 'het meest opmerkelijke gebouw' van de Weense Secession, een architecturale en decoratieve stroming van de Art Nouveau. Het is ook het enige in de wereld dat vandaag nog in zijn originele staat is, luidt het in de mededeling.

De meubels en decoratieve elementen werden vervaardigd door de Wiener Werkstätte, ateliers opgericht door Hoffmann. Het gaat om ontwerpen van de architect zelf of van befaamde Weense artiesten als Karl Otto Czeschka, Koloman Moser, Edouard Wimmer en Gustav Klimt.

Het Stoclethuis werd in 1976 beschermd bij koninklijk besluit. In 2005 werden ook de tuin beschermd en in 2006 volgden de meubels en voorwerpen.

Op de Werelderfgoedlijst staan naast het Stoclethuis nog vijf andere Brusselse monumenten. Het gaat om de Grote Markt en vier gebouwen van Victor Horta: het huis en het atelier van Horta, Hotel Tassel, Hotel Solvay en Hotel Van Eetvelde.