Michael Jackson sterft aan hartstilstand
Foto: Eddy Meulemans

De Amerikaanse popster Michael Jackson is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. The King of Pop werd 50.

De hulpdiensten werden gistermiddag om 12.26 uur (lokale tijd) verwittigd vanuit Jacksons huis in Holmby Hills, Los Angeles. Nog voor het nieuws over de dood van Jackson binnensijpelde, bevestigde de vader van Michael Jackson, Joe Jackson, aan tmz.com dat ‘het er niet goed uitzag’ voor zijn zoon.


Omstreeks middernacht sijpelden via TMZ en OK Magazine berichten door dat Jackson zou zijn overleden. Even later zette de LA Times ook het bericht over de dood van Jackson op zijn website. Honderden mensen hebben zich na het horen van het nieuws verzameld voor het ziekenhuis. Ook voor zijn woning staan tientallen fans en journalisten.


Michael Jackson verkocht in zijn leven zowat 750 miljoen platen en won dertien Grammy Awards. Dat maakt van hem een van de meest succesvolle artiesten ter wereld. Jackson leefde afgezonderd sinds hij in 2005 werd vrijgesproken voor kindermisbruik.


Jackson werd in 1958 geboren in Gary, Indiana. Hij was de zevende van negen kinderen. Vijf jongens traden voor het eerst samen op in een talentenjacht toen Michael zes was. Ze wonnen de wedstrijd en werden The Jackson Five. Jackson maakte zijn eerste solo plaat in 1972. Tien jaar laten kwam Thriller uit, waarvan hij wereldwijd 27 miljoen platen verkocht. Eén jaar later lanceerde hij zijn beroemde moonwalk danspas.


Michael Jackson trouwde in 1994 met Lisa Marie, de enige dochter van Elvis Presley. Dat huwelijk strandde twee jaar later. Jackson trouwde hetzelfde jaar met Debbie Rowe en kreeg twee kinderen. In 1999 gingen ze uit elkaar. De popster laat drie kinderen achter: Prince Michael I, Paris Michael en Prince Michael II. De laatste haalde de wereldpers toen zijn vader hem als baby over de reling van het balkon van een hotel hield.


De grote comeback van Michael Jackson was gepland voor 13 juli. Hij zou vijftig concerten geven in Londen tot maart 2010. Die concerten in de Londense O2 Arena waren in maart op een paar minuten uitverkocht. De artiest was de voorbije twee maanden aan het repeteren in Los Angeles, al beweren insiders dat hij amper naar de repetities kwam omdat hij te verzwakt was en alweer met zijn gezondheid sukkelde.


De organisatoren zeggen dat de artiest een medisch onderzoek doorstond dat meer dan vier uur duurde. 


Begin juni meldden diverse internationale media dat er bezorgdheid was over de gezondheid van de popzanger. Naar verluidt woog hij minder dan 57 kilo. Onlangs werd huidkanker bij zanger geconstateerd.