Internet kreunt onder dood Michael Jackson
Foto: rr

Het nieuws over de ziekenhuisopname en het overlijden van Michael Jackson zorgde voor een nooit geziene stormloop op het internet. 

De Amerikaanse showbizzsite TMZ bracht als eerste het nieuws over de hartstilstand van Jackson. Ook de website van OK! Magazine was er snel bij. Duizenden internetgebruikers linkten op hun Twitter-accounts of weblogs naar de berichten op beide websites. TMZ.com ging de voorbije nacht een aantal keren offline.

Het tijdstip waarop het nieuws bekend raakte, zorgde voor flinke bezoekerspieken en de bijhorende vertragingen op tientallen Amerikaanse nieuwssites. Keynote Systems, een bedrijf dat de prestatie van websites volgt, zag de gemiddelde reactiesnelheid van de grote nieuwssites dalen van 4,2 seconden naar 8,9 seconden. Op CNN.com werden de voorbije nacht zowat 20 miljoen pagina's opgevraagd.

De verwarring rond de toestand van de King Of Pop zorgde bovendien voor extra belasting. Via de berichtendienst Twitter gingen de verschillende versies van het verhaal vliegensvlug de wereld rond. Terwijl TMZ al schreef dat Jackson dood was, schreven onder meer CNN en BBC nog dat Jackson in het ziekenhuis was opgenomen. 

In hun zoektocht naar bevestiging van het nieuws, zochten velen ook hun toevlucht bij showbizzblogger Perez Hilton, waarop ook diens website het bijzonder moeilijk kreeg. Later kreeg ook de LA Times een enorme bezoekerspiek omdat het schreef dat Jackson in een coma zou liggen.  Enkele minuten later kon de LA Times bevestingen dat de King Of Pop inderdaad overleden was.

Rond middernacht, toen de dood van Michael Jackson bevestigd was, ging zowat elk bericht op Twitter over de popster.  Twitter schakelde zelfs een aantal functies tijdelijk uit omdat de site het dreigde te begeven. “We zagen een verdubbeling van het aantal Tweets per seconde vanaf het moment dat het nieuws bekend werd”, zei Biz Stone van Twitter. “Dat is sinds de verkiezing van Obama tot president niet voorgekomen”.

Veel Twitteraars laten in berichten weten geschokt te zijn door de dood van Michael Jackson. Onder hen ook beroemdheden als Mariah Carey, Ellen Degeneres, John Mayer, Arnold Schwarzenegger, Ice T, MC Hammer en Ashton Kutcher.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband liet via Twitter weten 'dat nooit iemand zo hoog is geraakt en zo laag is gevallen'. Maar korte tijd later liet Milliband weten nooit gereageerd te hebben op Jacksons dood. Een gebruiker van de berichtendienst zou de naam van de politicus misbruikt hebben.

Ook op Facebook zorgde het nieuws over de dood van Jackson voor extra verkeer. Google Nieuws zag de normale traffic verviervoudigen. Op internetencyclopedie Wikipedia bestond dan weer onenigheid over het vermelden van het overlijden van Jackson op basis van TMZ. De lemma's over Jackson werden afgesloten en door de redactie van Wikipedia aangepast zodra de dood van Jackson officieel was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in