King of Pop kreeg vlak voor dood hoge dosis morfine
Jermaine Jackson deelt het overlijden van zijn broer mee op een emotionele persconferentie Foto: reuters

De wereld speculeert over de doodsoorzaak van Michael Jackson. De popster overleed donderdag op 50-jarige leeftijd, drie weken voor de start van zijn comeback in Londen. Volgens familieleden zou een overdosis morfine fataal geweest kunnen zijn. Vraag is welke rol de arts die bij Jackson aanwezig was daarin speelde.

 In de loop van donderdagavond werd Jackson overgebracht naar het UCLA Medical Center. Volgens Jermaine, een van de broers van Michael Jackson, kreeg de 50-jarige 'King of Pop' vermoedelijk een hartstilstand thuis in Los Angeles.

Zijn persoonlijke arts was aanwezig, maar noch hij, noch de hulpdiensten slaagden erin de zanger te reanimeren. De artsen verklaarden de popster om 23.26 uur Belgische tijd dood.

'Gedurende meer dan een uur heeft iedereen geprobeerd mijn broer te reanimeren. Ze zijn er niet in geslaagd', aldus een emotionele Jermaine op een persconferentie.

'De familie vraagt de media om ons privé-leven te respecteren tijdens deze moeilijke periode', voegde Jermaine er nog aan toe. En om af te sluiten: 'Dat onze liefde met u moge zijn, Michael, altijd.'

Overdosis geneesmiddelen?

Ondertussen speculeren artsen, gerechtelijke deskundigen en journalisten over de mogelijke doodsoorzaak van een van de grootste popsterren aller tijden. Brian Oxman, een advocaat van de Jackson-familie, sloot niet uit dat de zanger per ongeluk een dodelijke dosis geneesmiddelen had ingenomen waarvoor een medisch voorschrift nodig was.

Hij verwees daarbij naar de dood van de voormalige playmate Anna Nicole Smith enkele jaren geleden. 'Dat was iets waarvoor ik heb gevreesd en gewaarschuwd', zei de raadsman tegenover CNN.

Ook binnen de familie Jackson wordt luidop over die piste gespeculeerd. Een familielid getuigde tegenover de showbizzsite tmz.com, die donderdag erg betrouwbaar bleek over de Jackson-informatie, dat de King of Pop vlak voor zijn dood een overdosis Demerol, een pijnstiller die lijkt op morfine, toegediend kreeg. Jackson nam het dagelijks met het oog op zijn comebackconcerten.

Daarenboven zou zijn broer Joe Jackson geprobeerd hebben om de legendarische zanger naar een ontwenningskliniek in het Californische Palmdale over te brengen. Volgens zijn broer was Jackson verslaafd aan morfine en andere voorgeschreven medicijnen.

Vragen rond rol arts

De arts die Jackson de mogelijk fatale spuit zou hebben gegeven en die bij de King of Pop in huis zou hebben gewoond, wordt al sinds donderdagavond door de politie gezocht, al wordt de arts vooralsnog nergens van verdacht. De BMW van de arts werd ’s avonds wel weggesleept.

 

Volgens de showbizzsite tmz.com zou de arts ondertussen opnieuw opgedoken zijn in Los Angeles en zou hij 'binnenkort' een gesprek hebben met de politiediensten.

Lijkschouwing

Een lijkschouwing moet nu duidelijkheid brengen over de exacte doodsoorzaak van de man die een enorme impact had op de popgeschiedenis.

De resultaten van de autopsie op het lichaam van de overleden popzanger Michael Jackson zullen pas binnen enkele weken bekend zijn. 

Er wordt zowel een onderzoek van het lichaam als een toxicologische analyse uitgevoerd, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis in LA, waar de autopsie wordt uitgevoerd. Het resultaat daarvan zal zes tot acht weken op zich laten wachten.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in