Twitterverbod in Nederlands parlement
Het gebruik van de internetdienst Twitter is in de Nederlandse Tweede Kamer voortaan niet meer toegelaten. Foto: eigen berichtgeving

In de Nederlandse Tweede Kamer mogen parlementsleden tijdens debatten niet meer Twitteren. Verschillende Kamerleden zijn zeer actief op de website waarop korte berichten kunnen worden gepubliceerd. De voorzitter van de kamer is furieus.

'Het debat moet in de Kamer gevoerd worden, niet via het Internet', aldus kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Hiervoor zijn geen regels, geeft Verbeet toe, 'maar ik let er scherp op dat er met belangstelling wordt geluisterd.'

Af en toen een sms versturen is voor de kamervoorzitter geen probleem. 'Dat doe ik zelf ook. Maar ze mogen niet constant naar dat apparaat loeren', aldus Verbeet. 'Het is een kwestie van hoffelijkheid'.

Twitterende politici

Eerder werd de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken al op de vingers getikt door premier Balkenende. Toen publiceerde de minister een foto van de zaal op het net terwijl de ministerraad aan het vergaderen was.

Een ander kamerlid kwam in opspraak omdat hij in een bericht Chinezen 'spleetogen' noemde. Daarvoor bood hij later zijn excuses aan.

Tegenaanval

De Twitterende Kamerleden openden promt de aanval op de Kamervoorzitter. Parlementslid Boris van der Ham vroeg zich op zijn Twitter-pagina af hoe de voorzitter alles gaat controleren.

Een minuut later deed hij zelf alvast een suggestie: 'De enige manier waarop ze dat kan controleren is door zelf een Twitter-accountje te beginnen.'

Volgens Kamerlid Jack De Vries slaagt Twitter erin om politiek dichterbij de burger te brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig