In vijf landbouwbedrijven aan de kust is botulisme vastgesteld, zo heeft de nieuwsredactie van de VRT woensdag gemeld. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft het bericht bevestigd. De bedrijven liggen in Middelkerke, Westende en Veurne. Een twintigtal koeien is al gestorven.

Botulisme is een vergiftiging veroorzaakt door een bacterie. Het gaat volgens Geert De Poorter van het FAVV om een type van botulisme dat niet gevaarlijk is voor de mens, maar wel voor runderen.

De vijf bedrijven mogen geen dieren meer naar het slachthuis brengen, de dieren mogen niet drinken uit waterlopen om verdere besmetting te vermijden en de melk mag niet in de voedselketen terechtkomen. Mogelijk is de bacterie via pluimveemest in de waterlopen terechtgekomen, zei De Poorter.

Een veehouder in Wortel, een deelgemeente van Hoogstraten (in de provincie Antwerpen), zag twee weken geleden op twee dagen tijd al zijn melkkoeien, 65 stuks, sterven. Het Voedselagentschap onderzoekt of ook dit melkvee aan botulisme gestorven is.