Vrouw Mousavi verdedigt recht op demonstratie
Foto: afp
Het Iraanse volk heeft het grondwettelijke recht te demonstreren en de regering kan niet net doen alsof de staat van beleg in de straten is afgekondigd. Zahra Rahnavard, echtgenote van oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi, heeft dit woensdag gezegd.

Rahnavard, een voormalig studentendecaan, riep verder op tot de invrijheidstelling van allen die bij de protesten zijn gearresteerd. Zij deed de oproep op een van de hervormingsgezinde websites die haar man steunen.
Mousavi zelf heeft weinig van zich laten horen sinds de betogers door de repressie grotendeels uit het straatbeeld zijn verdwenen. De straten worden sinds het weekeinde overheerst door ordetroepen, leden van de Revolutionaire Garde en Basiji, een burgermilitie.

Ondertussen zou achter de schermen de ene na de andere oppositiefiguur worden opgepakt. Volgens gegevens van de regering zijn in Teheran zeker 627 arrestaties verricht. Amnesty International riep de regering op de arrestanten te laten bezoeken door verwanten, advocaten en medisch personeel.

Op Mousavi’s website werd woensdag afstand genomen van een oproep voor een betoging bij het Iraanse parlement. De demonstratie werd als onafhankelijk bestempeld en er werd uitdrukkelijk meegedeeld dat ze niet door Mousavi was georganiseerd.

Ayatollah Ali Khamenei zei opnieuw dat de regering niet zou toegeven aan de eis om ongeldigverklaring van de presidentsverkiezingen van 12 juni. Hij bevestigde dat hij opdracht had gegeven de protesten te beëindigen. 'Ten aanzien van de huidige situatie stond ik en sta ik op naleving van de wet', zegt de ayatollah. 'Systeem noch volk zal toegeven aan druk, tegen geen enkele prijs.'

Khamenei herhaalde dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere landen achter de straatprotesten zaten. Minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki liet weten dat de regering overweegt de diplomatieke betrekkingen met Londen op een lager niveau te brengen. Iran wees dinsdag twee Britse diplomaten uit, waarna Londen twee Iraniërs uitzette.

Volgens sommige staatsmedia zijn bij de straatgevechten van afgelopen week zeventien doden gevallen. Andere media spreken van 27 doden.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig