Journalisten van dagblad Mousavi gearresteerd
Mir Hossein Mousavi Foto: ap
In Iran zijn 25 journalisten en personeelsleden van Kalemeh Sabz, het dagblad van de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi, gearresteerd. Dat heeft een lid van de hoofdredactie woensdag bekendgemaakt. Mousavi zelf eist ondertussen de oprichting van een onafhankelijke commissie die de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen van 12 juni moet onderzoeken.

Volgens Alizera Beheshi van de hoofdredactie van Kalemeh Sabz zijn maandag vijf of zes administratieve medewerkers en een twintigtal journalisten gearresteerd. De politiemensen hadden geen arrestatiebevel bij. Vijf vrouwelijke arrestanten zijn dinsdagmiddag weer vrijgelaten.

Het dagblad kreeg kort voor de presidentiële stembusgang de toelating om in publicatie te gaan, maar werd de dag erna alweer verboden.

Geciteerd door het officiële Iraanse persbureau Irna, zegt de politie dat er bij het dagblad 'documenten zijn gevonden die bewijzen dat er een complot tegen de nationale veiligheid' was. 'Men voerde er activiteiten ter organisatie van de recente manifestaties en het oproer (....) en acties tegen de nationale veiligheid'. 'De samenzweerders bevonden zich in het gebouw en worden momenteel ondervraagd.'

Mousavi betwist de verkiezingsoverwinning van aftredend president Mahmoud Ahmadinejad en zegt dat er fraude is gepleegd. Hij wil nu de oprichting van een onafhankelijke commissie die de hele gang van zaken rond de stembusslag onderzoekt.

De Raad der Hoeders, de constitutionele waakhond in Iran, heeft dinsdag laten weten dat er geen grote onregelmatigheden zijn vastgesteld en zal de officiële einduitslag vandaag bekendmaken.

Mousavi betwist de onpartijdigheid van de Raad, die uit zes geestelijken en zes rechters bestaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig