Iraanse presidentskandidaat Rezai trekt klacht in
Mohsen Rezai (midden). Foto: rtr

De Iraanse conservatieve presidentskandidaat Mohsen Rezai trekt zijn klacht tegen onregelmatigheden bij de stembusgang van 12 juni in. Dat heeft hij woensdag gezegd.

De stap van Rezai, oud-commandant van de Revolutionaire Garde, maakt het de regering gemakkelijker de verkiezingsoverwinning van zittend president Mahmoud Ahmadinejad straks officieel te bekrachtigen. De televisie meldde al dat Ahmadinejad tussen 26 juli en 19 augustus zal worden beëdigd.

Irans opperste leider, ayatollah Khamenei, verklaarde vrijdag dat Ahmadinejad eerlijk heeft gewonnen. Maar de regering lijkt stap voor stap te willen opereren alvorens met de officiële bekendmaking te komen, mogelijk uit vrees dat die voor de aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi het sein zal zijn om weer de straat op te gaan.

Khamenei zei dinsdag dat hij erin had toegestemd de sluitingsdatum voor het indienen van klachten met vijf dagen op te schuiven. Oorspronkelijk had de Raad van Hoeders, die over de verkiezingen gaat, gezegd uiterlijk woensdag te zullen laten weten of de uitslag al dan niet geldig is.

De oppositie zegt dat de overwinning van Ahmadinejad door fraude tot stand is gekomen en eist dat de verkiezingen worden overgedaan. Volgens de officiële uitslag kreeg Ahmadinejad 62,6 procent van de stemmen en Mousavi 33,75, terwijl een nek-aan-nek race was voorspeld. Rezai eindigde op de derde plaats.

Mousavi heeft weinig van zich laten horen of zien sinds de straatprotesten door massaal uitgerukte politie en regeringsgezinde milities grotendeels zijn verlopen. Intussen wordt achter de schermen de ene na de andere oppositiefiguur opgepakt. Volgens gegevens van de regering zijn in Teheran zeker 627 arrestaties verricht.

Volgens sommige staatsmedia zijn bij de straatgevechten van afgelopen week zeventien doden gevallen, terwijl andere spreken van 27 doden, zei Hadi Ghaemi van de in New York gevestigde Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran. Ghaemi zei zelf op een veel hoger aantal uit te komen op basis van gesprekken met ziekenhuismedewerkers, ooggetuigen en familieleden van slachtoffers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig