Karel Van Miert overleden
Foto: © OLIVIER MATTHYS
 Karel Van Miert is maandagvond in Beersel overleden in zijn woning. De 67-jarige voormalige SP.A-politicus kreeg een hartstilstand toen hij in zijn tuin aan het werk was. Het exacte tijdstip van het overlijden is nog niet bepaald. 

Karel Van Miert was een van de grote boegbeelden van de socialistische partij en een groot voorvechter van de Europese Unie. Eind jaren tachtig werd hij Europees commissaris. Hij genoot een groot internationaal respect en kreeg de bijnaam van 'machtigste man van Europa'.

Hij begon zijn politieke carrière in 1976 als adjunct-nationaal secretaris van de toenmalige unitaire Belgische Socialistische Partij. Twee jaar later werd hij voorzitter van de Vlaamse SP.

Van 1979 tot 1985 was hij Europees parlementslid. In 1989 werd hij Europees commissaris voor Transport, Consumentenbeleid, Kredieten en Investeringen. Aanvankelijk werd Van Miert  beschouwd als 'le petit Belge'. Maar het respect voor zijn dossierkennis en vastberadenheid groeide snel.

Exact vier jaar later werd zijn mandaat verlengd en kreeg hij de belangrijke portefeuille Personeel, Algemeen Beheer en Mededingingsbeleid. Vooral dankzij die laatste functie groeide hij uit tot een internationaal gerespecteerd commissaris, die ooit de ’machtigste man van Europa’ werd genoemd.

Zo ging hij in tegen machtige bedrijven en zware politieke lobbygroepen. De omstreden redding van Crédit Lyonnais, de afspraken tussen de Duitse mediagiganten Kirch en Bertelsman, de botsing met Bernie Ecclestone over de televisierechten van de Formule 1, en de aanvaring met Boeing over de geplande fusie met McDonnell Douglas, zijn daar duidelijke voorbeelden van.

Van Miert zou uiteindelijk twee ambtstermijnen lang eurocommissaris van Mededingingsbeleid blijven, tot in 1999. In dat jaar moest hij samen met de hele commissie ontslag nemen na de ’affaire’ rond de Franse Commissaris Edith Cresson. Hij trok zich daarop terug uit de Europese politiek.

Van Miert was ook een van de boegbeelden van de vredesbeweging en het verzet tegen de Amerikaanse kernraketten in de jaren tachtig.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in