Gatz vindt dat Open VLD zich moet beraden over standpunt asiel
Foto: rr

Open VLDd zal zich moeten beraden of de manier waarop ze zich opstelt in het dossier rond asiel en migratie wel goed is voor de samenleving en de partij zelf. Dat heeft aftredend Vlaams fractieleider Sven Gatz zondag in De Zevende Dag gezegd. "We zitten in de regering om oplossingen te vinden", voegde hij eraan toe.

 

 Sinds de federale verkiezingen van juni 2007 zit het dossier asiel en migratie muurvast wegens onoverbrugbare meningsverschillen tussen PS en CDH enerzijds en minister voor Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) anderzijds. De discussie draait vooral rond een rondzendbrief met regularisatiecriteria die er moet komen, maar er nog altijd niet is.

Net zoals zijn voorganger Yves Leterme trok premier Herman Van Rompuy het dossier naar zich toe, tot nu toe zonder succes. Het is alvast één van de vijf werven waar de eerste minister de komende weken werk wil van maken.

In een interview verklaarde Open VLD-vicepremier Karel De Gucht voor de verkiezingen openlijk dat zijn partij helemaal geen oplossing wil voor het dossier. Nu de Vlaamse liberalen van de kiezer een pandoering kregen en uit de Vlaamse regering dreigen te worden gekegeld, moeten ze zich over dergelijke houding beraden, meent Gatz. Hij vroeg zich af of dit goed voor de samenleving en de partij zelf. "We zitten in de regering om oplossingen te vinden", klonk het.

Gatz vindt overigens dat Open VLD zich in de toekomst bescheidener moet opstellen en haar geloofwaardigheid stap voor stap opnieuw zal moet opbouwen.