FC De Kampioenen stopt in voorjaar 2011
Foto: rr

De populaire VRT-reeks FC De Kampioenen stopt in het voorjaar van 2011. Dat meldt de VRT. De VRT-directie wil de succesvolle reeks in schoonheid laten eindigen.

FC De Kampioenen werd voor het eerst uitgezonden in oktober 1990. De reeks was meteen een groot succes, onder meer door de rol van de indertijd immers populaire Jacques Vermeire. Sindsdien vormen De Kampioenen een vaste afspraak op zaterdagavond op Eén. Na negentien seizoenen is FC De Kampioenen nog steeds met straatlengtes voorsprong de populairste langlopende Vlaamse serie. Zelfs de herhalingen wisten vaak nog meer dan een miljoen kijkers te lokken

Personages als Dimitri De Tremmerie (DDT), Balthazar Boma, Carmen Waterslaeghers en "Marcske" Vertongen maken ondertussen deel uit van het collectieve geheugen van heel wat Vlamingen. De reeks verrijkte onze taal ondertussen ook met uitdrukkingen als "Mijn gedacht!" en "een dagschotel" (voor een pintje).

In april van 2008 raakte nog bekend dat er een langspeelfilm zou komen van de Vlaamse sitcom. Die plannen gingen uiteindelijk niet door, omdat "niet alle acteurs overtuigd zijn van het scenario".

Momenteel staat de twintigste en voorlaatste reeks van FC De Kampioenen in de steigers. Die reeks wordt uitgezonden vanaf december 2009.  Daarna halen de scenaristen nog één keer alles uit de kast voor seizoen 21. Net omdat het de laatste is, kunnen ze alle kanten op met de personages. De reeks moet dan ook een bijzonder sluitstuk worden voor 21 jaar FC De Kampioenen.

Eén-netmanager Jean Philip De Tender motiveert de beslissing: “Bijna twintig jaar miljoenencijfers halen; het is een unicum in Europa en iets om met zijn allen bijzonder trots op te zijn. Niettemin hebben we de moeilijke maar bewuste keuze gemaakt om FC De Kampioenen in 2011 in schoonheid te laten eindigen. Het spreekt echter voor zich dat Eén in de toekomst wil blijven investeren in comedy en humor. Ik wil de acteurs en medewerkers van FC De Kampioenen nu al bedanken voor het prachtige werk dat ze al die jaren geleverd hebben.”