Frank De Winne sprak met leerlingen
Foto: yt

Belgisch astronaut Frank de Winne heeft vrijdag vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS contact gehad met een basisschool in Heverlee. Eerder op de dag sprak De Winne al met leerlingen van een lyceum in l'Aquila

 

 In het kader van het ARISS-programma, waarin de Belg Gaston Bertels een boegbeeld is, vinden er geregeld contacten plaats tussen scholen en opvarenden van het ISS die aan amateurradio doen.

Een en ander past in het educatieve luik van de missies naar en met het ruimtestation. De radio bevindt zich in de Russische Zvezda-module van het complex.

Momenteel zijn er onder de zes bemanningsleden van het ISS vier die aan amateurradio doen: de Canadees Robert Thirsk, de Japanner Koichi Wakata, de Amerikaan Michael Barratt én Frank De Winne (die roepnaam ON1DWN heeft).

Vrijdag was er, even over half twee , contact met leerlingen van de Vrije Basisschool Ter Bank-Egenhoven in Heverlee bij Leuven. Dit contact werd gelegd via een zogenaamde 'telebridge' via het station van Philippe Van Houte in Wallonië. Naar verluidt was de tweede Belg in de ruimte 'goed te horen'.

Vrijdagochtend was er omstreeks kwart voor negen ook al een contact van een kleine tien minuten met leerlingen van het Liceo Scientifico in l'Aquila, in het aardbevingsgebied in de Abruzzen. Daar krijgen de leerlingen nu les in tenten.