Google is alomtegenwoordig. Zozeer zelfs dat je uit het gebruik van de zoekmachine economische voorspellingen kan afleiden.

De zoekwoorden die online gebruikers op Google intikken, kunnen veel vertellen over de financieel-economische toestand waarin die mensen zich bevinden. En als je al die data bij elkaar optelt, krijg je ook een vrij goed plaatje van het economische klimaat op een bepaald tijdstip.

Omdat de gegevens bijna in real time verzameld kunnen worden, is de zoekinformatie op Google wellicht ook bruikbaar om snelle en actuele economische voorspellingen mee te doen, zo dachten de Duitse onderzoekers Nikos Askitas en Klaus Zimmermann. Ze namen de proef op de som: ze analyseerden het gebruik van zoekwoorden die vaak gebruikt worden door werklozen en werkzoekenden, en probeerden aan de hand daarvan de werkloosheid in Duitsland te voorspellen.

Hun methode bleek succesvol: beide onderzoekers noteerden zeer sterke correlaties tussen het gebruik van de zoekwoorden en de maandelijkse evolutie van de werkloosheidsgraad. De 'Google-methode' heeft dus een groot potentieel, al moet dit nog verder uitgwerkt worden, aldus de onderzoekers.

Lees hier de studie (in pdf)