Donald Duck wordt 75
Foto: rr
De hyperkinetische eend Donald Duck, een van Walt Disney’s lievelingspersonages en een van de meest populaire cartoonfiguurtjes aller tijden, viert dinsdag zijn 75ste verjaardag.

Op 9 juni 1934 debuteerde Donald Fauntelroy Duck in de korte animatiefilm ’The Wise Little Hen’ uit de bekende Silly Symphonies-reeks. De humeurige eend was voor Disney een ideaal contrapunt voor Mickey Mouse, die immer een voorbeeldig gedrag toonde (en daardoor wat saaitjes bleef).

De conceptie van Donald Duck was al drie jaar eerder geschied, nadat Disney Clarence Nash het kinderledje ’Mary had a little lamb’ met de bekende druk-kwakende stem had horen zingen.

Vanaf 1936 onderging Donald een eerste ’makeover’: zijn figuurtje werd wat voller, en zijn voorkomen minder streng. Tegen het jaar 1938 bleek dat Donald bij het kleine grut populairder was geworden dan Disney’s "grootste" geesteskind, Mickey Mouse. Maar nadat de beroemde muis met het zachte stemmetje ook een nieuwe look aangemeten was, ter gelegenheid van de lange animatiefilm ’Fantasia’, heroverde Mickey de pole position.

Donald zocht intussen het gezinsleven op, met zijn verloofde Daisy (al is nooit duidelijk hoe intiem Daisy eigenlijk is met de zeurende, maar vriendelijke anti-held) en de drie neefjes Huey, Dewey en Louie (Kwik, Kwek en Kwak in het Nederlands). In 1947 maakt Oom Dagobert, de eendenversie van Dickens’ Scrooge, zijn eerste verschijning. Diens credo luidt: "Liever rijk en gezond dan arm en ziek".

Tijdens zijn 75 levensjaren heeft Duck een honderdtal beroepen uitgeoefend, zonder ook maar in één van die vakken te excelleren. Tenzij dan in die van filmheld. In 1942 won de heer Duck zelfs een Oscar, voor zijn rol als onderdrukte fabriekswerker in nazi-Duitsland in "The Fuehrer’s Face".

Ook na 75 jaar blijven er onbeantwoorde vragen over de filmeend, zoals - waarom doet Donald nooit zijn blauwe matrozenvestje uit terwijl hij zelfs geen broek draagt. En: heeft Donald een probleem met broeken?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in