Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur van Limburg
Gouverneur Steve Stevaert: ,,geen politicus meer'', vindt Carl Decaluwé. Foto: ©mhb

Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur van Limburg. De voormalige SP.A-voorzitter plant geen terugkeer naar de politiek.

Het is onduidelijk waarom Steve Stevaert ontslag neemt als gouverneur van Limburg. Het zou niet de bedoeling zijn dat hij weer volop in de actieve politiek of aan de top van de SP.A zou stappen. "Mijn overtuiging is genoegzaam bekend: daar waar ik kan, zal ik steunen, maar ik ambieer geen enkel politiek mandaat meer", luidt het in een mail van Stevaert. Naar verluidt zou Stevaert de functie van gouverneur ook te protocollair vinden.

Ook over zijn toekomst blijft Stevaert vaag. "Ik ga niet op pensioen er zijn verschillende mogelijkheden, zowel in binnen - als in het buitenland. Ik ben deze momenteel ernstig aan het bekijken en het ligt het in mijn bedoeling ten laatste tegen het einde van dit jaar hieromtrent een besluit te nemen", zo staat er te lezen.

Sp.a-voorzitser Caroline Gennez reageerde op de radio: "Stevaert neemt nu ontslag, na het sluiten van de stembureaus, zodat het geen invloed heeft op de campagne en de verkiezingen. Wat mij betreft, kan Stevaert in de SP.A weer naar voren komen, maar hij ambieert geen politiek mandaat."

De 55-jarige Stevaert was jarenlang politicus bij de SP.A. In 1995 werd hij de eerste socialistische burgemeester van Hasselt. De politicus maakte twee jaar later het openbaar vervoer gratis in de stad. Die beslissing leverde hem de bijnaam ’Steve stunt’ op.

De SP.A’er zat jarenlang in het Vlaams Parlement. In 1998 werd hij vice-minister-president van de Vlaamse regering. Hij werd Vlaams minister van Openbare Werken, Vervoer en Ruimtelijke Ordening. Hij maakte furore door een aantal villa’s te laten afbreken omdat de eigenaars zware bouwovertredingen hadden begaan. In 2003 werd Stevaert voorzitter van de SP.A. Hij wilde de partij vertrouwelijker en moderner maken.

Twee jaar later werd Stevaert gouverneur van Limburg. De voormalige politicus was een fervent aanhanger van een samenwerking tussen Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. Hij noemde de regio vaak "West en Oost Limburg" en heeft verschillende projecten voor de regio georganiseerd..

Steve Stevaert was gouverneur sinds mei 2005. Hij volgde Hilde Houben-Bertrand (CD&V) op die na tien jaar met pensioen ging.