Vlaams politiek landschap volledig versplinterd
Foto: photo news

Het Vlaamse politieke landschap versnippert totaal. CD&V blijft zoals verwacht afgetekend de grootste Vlaamse partij, de rest volgt op korte afstand van elkaar. Vlaams Belang en Open VLD zijn de grote verliezers. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van De Standaard en de VRT, afgenomen in de laatste week voor de verkiezingen.

De enquête werd afgenomen voordat Europees CD&V-boegbeeld Jean-Luc Dehaene de oproep lanceerde om niet te stemmen op kleine partijen. Het (eventueel omgekeerde) effect van die uitspraak is dus niet zichtbaar in de peilingresultaten. Feit is wel dat de vrees van Dehaene terecht is: het Vlaamse politieke landschap versplintert nog meer.

CD&V en N-VA bewijzen dat ze apart sterker staan dan in kartel. Met 22,4 procent van de stemmen blijft CD&V de grootste Vlaamse fractie, maar vooral N-VA kan in een zetel naar zondag aftellen: ze klokken af op 10 procent rond.

Samengeteld doen beide partijen het veel beter dan hun kartel bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2004 (26,6 procent) en ook in vergelijking met de federale stembusgang in 2007 (30,2 procent).

Open VLD en Vlaams Belang verliezen zwaar

Tussen CD&V en de andere partijen, die op een zakdoek bij elkaar liggen, gaapt een diepe kloof. Open VLD incasseert een stevige klap en strandt op 16,7 procent. In vergelijking met respectievelijk 2004 en 2007 is dat een verlies van 3,3 of 2,5 procent.

Vlaams Belang krijgt geen slag in het gezicht, maar een ware uppercut. De partij van Filip Dewinter stevent al langer op een verlies af, maar dat zou nu in vergelijking met de vorige Vlaamse verkiezingen maar liefst 10,3 procent bedragen. Vlaams Belang dondert zo naar 14 procent, nog 5,3 procent lager dan in 2007, en is daarmee pas de vierde Vlaamse partij.

SP.A slaagt er nog net in de extreem-rechtse partij voor te blijven, ook al zakken de socialisten nog wat dieper weg. Ze stranden op 14,3 procent, ruim 1,5 lager dan in 2007 en 4,6 procent lager dan in 2004. Met dit resultaat wordt het voor voorzitster Caroline Gennez nipt om opnieuw in een regering te stappen.

Lijst Dedecker en Groen! blijven stabiel

Behalve N-VA is Lijst Dedecker de grote winnaar. De partij blijft in de laatste peilingen relatief constant en haalt 11,7 procent, net niet het dubbele van het verkiezingsresultaat bij haar debuut op het politieke toneel in 2007.

Ook het resultaat van Groen! blijft stabiel in deze laatste peiling. De groenen halen 8,3 procent. Dat is beter dan hun resultaat uit 2004, toen haalden ze 7,6 procent. Groen! profiteert zo maar beperkt mee van de immense populariteit van zusterpartij Ecolo in het zuiden van het land.

Voor SLP is het nu definitief over en uit. Naarmate de campagne vorderde, is de partij geen millimeter opgeschoven richting kiesdrempel, integendeel. De partij van Geert Lambert mag blij zijn met een procentje.

Methodologie

Het bureau TNS Media ondervroeg voor deze peiling 1.005 stemgerechtigde Nederlandstalige kiezers in Vlaanderen (inclusief Halle-Vilvoorde, exclusief Brussel) tussen 26 mei en 3 juni. Zo'n drie procent gaf geen stem aan. Dat betekent niet noodzakelijk dat ze zwevende of onbesliste kiezers zijn.

Bekijk de peiling

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in