Partij Geert Wilders wint Europese verkiezingen in Nederland
Foto: afp

 De rechtspopulistische Partij Voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders heeft in Nederland de Europese verkiezingen gewonnen. Wilders rijft vanuit het niets 4 van de 25 zetels binnen. Het christendemocratische CDA van premier Jan-Peter Balkenende blijft de grootste partij.

Dat blijkt uit een eerste prognose van de uitslag, in opdracht van de Nederlandse openbare omroep NOS en het persbureau ANP. 

 

De PVV wordt even groot als de sociaal-democratische PvdA van Wouter Bos, die zwaar verlies lijdt. De PvdA moet van haar zeven zetels drie inleveren.

D66 is de tweede grote overwinnaar, de links-liberale partij heeft drie zetels behaald, dat is twee meer dan in 2004.

GroenLinks en de Socialistische Partij hebben ook een lichte vooruitgang geboekt tegenover 2004, maar dat vertaalt zich niet in meer zetels. Zij behouden alle twee hun twee zetels.

De liberale VVD zou één zetel verliezen en nog drie Europarlementsleden kunnen afvaardigen.

De PVV van Wilders heeft een anti-Europese campagne gevoerd. Hij heeft eerder aangekondigd dat zijn partij zich niet zal aansluiten bij de grote Europese fractie. Hij wil als onafhankelijke partij in het parlement zetelen.

Nederland krijgt in totaal 25 zetels in het Europees Parlement. Vijf jaar geleden waren dat er nog 27, maar door de komst van de nieuwe lidstaten werden de zetels opnieuw tussen de landen herverdeeld.

Veertig procent van de Nederlanders hebben gestemd voor de Europese verkiezingen. In 2004 was dat 39,3 procent.