Ziekenfondsen kunnen zeer binnenkort het lidmaatschap van een sportclub 100 euro goedkoper maken voor kinderen van gezinnen met een laag inkomen. Een maatregel van de Vlaamse overheid die net voor de electorale eindstreep bekend wordt.

Eén op de drie Vlaamse jongeren (5-16 jaar) is lid van een sportclub. Bij kinderen van gezinnen met een laag inkomen, is dat beduidend minder. Logisch: dat lidmaatschap is vaak niet goedkoop. En doorgaans is de sportuitrusting ook duur.

De armenverenigingen suggereren overheden al lang daaraan iets te doen. Een sporttoelage, vergelijkbaar met de schooltoelage, bijvoorbeeld. Sommige gemeenten geven al cultuur- en sportcheques aan gezinnen met lage inkomens; ook veel parlementairen dringen aan dat de Vlaamse overheid dit overneemt.

Het wordt een premie of toelage van 100 euro, voor alle kinderen uit gezinnen met een laag inkomen (Omnio) die aansluiten bij een sportclub. Het budget (2,85 miljoen euro) volstaat voor 20.000 tot 30.000 aansluitingen.

Het is niet vreemd er ziekenfondsen bij te betrekken. Sommige ziekenfondsen moedigen het lidmaatschap van sportclubs zelf aan door premies te geven. Sporten is gezond. Die gewoonte bijbrengen op jonge leeftijd, zorgt dat zij later minder ziek zijn. Dat vinden ze een rendabele investering.

Het is ook niet vreemd via de ziekenfondsen te werken om gezinnen met een laag inkomen te bereiken. Zij weten beter dan de fiscus weten wie een laag inkomen heeft. Via hen raken de gezinnen met een laag inkomen immers aan het ‘Omnio-statuut’ dat een verhoogde terugbetaling van de ziektekosten oplevert.

Waarom wordt dit bekend enkele dagen voor de verkiezingen?

Minister Bert Anciaux (SP.A): ‘Púúr toeval; géén verkiezingsstunt. De beslissing viel vorig jaar bij de opstelling van de begroting-2009. Daarna moet zo’n dossier een lange tocht maken langsheen de instellingen. De laatste stap, de goedkeuring van de Inspectie van Financiën, is pas binnen gekomen. We konden de afwerking overlaten aan de volgende regering. Dan is september voorbij en is het sportseizoen al weer bezig, en lopen we een jaar achterop. Onder meer vanuit de ziekenfondsen werd aangedrongen om niet zo lang te wachten. Zij moeten akkoorden afsluiten met de Vlaamse overheid en met jongerenverenigingen. Nu kan dat rond zijn voor september, voor het schooljaar en het sportseizoen beginnen.’
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig