Twee Belgen aan boord van rampvliegtuig
Foto: afp

Twee Belgen zaten op het vliegtuig van Air France dat maandag is verdwenen tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Een van hen heeft de Belgische en Braziliaanse nationaliteit. Het vliegtuig is nog steeds niet gevonden.

De identiteit van de twee verdwenen passagiers wordt pas bekendgemaakt wanneer Buitenlandse Zaken er zeker van is dat de familieleden op de hoogte zijn gebracht en hun toestemming hebben verleend voor de publicatie van de namen.

De woordvoerder las op de luchthaven een passagierslijst voor. Daaruit bleek dat het merendeel van de 216 passagiers de Braziliaanse of de Franse nationaliteit hebben. Ook waren er onder meer achttien Duitsers, negen Italianen, zes Amerikanen, vijf Chinezen, vier Hongaren, twee Spanjaarden, twee Britten, twee Marokkanen en twee Ieren aan boord. Het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt echter dat er 3 Ieren meevlogen, mogelijk gaat het ook om iemand met een dubbele nationaliteit. Volgens Zuid-Afrikaanse media zou ook een Zuid-Afrikaan op het vliegtuig gezeten hebben. 

Eerder bleek al dat 4 van de passagiers Brussel als eindbestemming hadden. Zij zouden vanuit Parijs met de TGV naar Brussel moeten reizen. Een team van Air France was in Brussel Zuid aanwezig om indien nodig familieleden of vrienden van de reizigers op te vangen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

De Airbus van Air France verdween maandag tijdens een  vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Intussen wordt er in het immense gebied in de Atlantische Oceaan tussen het noordoosten van Brazilië en de Kaapverdische eilanden gezocht naar een spoor van het vliegtuig. De plaats van de ramp is op enkele tientallen zeemijlen nauwkeurig bepaald.

Volgens de eerste bevindingen van Air France zou het vliegtuig in een zware storm beland zijn en werd het toestel mogelijk neergebliksemd. Een automatische boodschap van het toestel gewaagde van verscheidene elektrische defecten. Experts betwijfelen intussen of een blikseminslag rechtstreeks tot een crash van het toestel heeft geleid. Mogelijks zou het een samenloop van omstandigheden zijn.

De Franse president Nicolas Sarkozy, die maandagmiddag op de luchthaven van Roissy arriveerde om de familieleden een hart onder de riem te steken, verklaarde dat tot dusver "geen enkel precies element" kan verklaren waarom het vliegtuig van Air France verdween. Hij gaf evenwel toe dat de overlevingskansen van de passagiers 'zeer klein' zijn. De Franse regering heeft de Amerikaanse autoriteiten gevraagd om hun satellieten in te zetten om de precieze plaats van de crash te helpen lokaliseren.