Vermist toestel Air France allicht neergebliksemd
Foto: reuters

Een toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is maandag met 228 mensen aan boord voor de Braziliaanse kust van de radar verdwenen. Volgens de Franse minister van vervoer ’moet het ergste gevreesd worden’. Volgens Air France is het toestel allicht "neergebliksemd". Aan boord waren vier mensen die Brussel als eindpunt van hun reis hadden.

Het toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij, een Airbus A330-200, verdween maandag met 228 mensen aan boord boven de Atlantische Oceaan van de radar. Het gaat 126 mannen, 82 vrouwen, zeven kinderen en een baby, en twaalf bemanningsleden.

Het vliegtuig was onder vluchtnummer AF447 onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs. Het toestel had maandagochtend rond 11.15 in Parijs moeten aankomen.

"De meest waarschijnlijke hypothese is dat het vliegtuig is neergebliksemd", zo verklaarde directeur communicatie Francois Brousse van Air France. "Het vliegtuig is in een stormachtige zone beland, wat tot technische defecten heeft geleid". Het vliegtuig stuurde om 04.14 uur Belgische tijd een automatische boodschap waarin gewag werd gemaakt van een "panne van het elektrische circuit".

Ook minister van Milieu en Energie Jean-Louis Borloo legde de oorzaak bij een krachtige tropische storm. "Normaal zijn de vliegtuigen uitgerust om die omstandigheden te doorstaan, maar er moet een opeenstapeling van omstandigheden zijn geweest", zei de minister.

Het vliegtuig verloor maandagochtend vroeg in de buurt van de eilandengroep Fernando de Noronha alle radiocontact. Fernando de Noronha ligt zo’n driehonderd kilometer uit de kust, ten noordoosten van Natal. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn ’grote ongerustheid’ meegedeeld en zei dat hij een aantal kabinetsleden naar Charles de Gaulle had gestuurd om de situatie daar waar te nemen.

Op de luchthaven is een crisiscentrum geopend. Er werden twee noodnummers voor de families geopend, waarvan het nummer 00.33.1.57.02.10.55 toegankelijk is vanuit het buitenland. 

Intussen wordt met man en macht naar het wrak gezocht. De Braziliaanse autoriteiten zoeken aan de Braziliaanse kust, maar de Fransen hebben ook vanop de Afrikaanse kust een zoekactie opgestart.