'Doorbraak in Opel-overleg'
Foto: pn

Het principeakkoord over de verkoop van Opel aan het Canadees-Oostenrijkse toeleveringsbedrijf Magna wordt momenteel bekeken door de Duitse regering. Volgens het Duitse persbureau DPA is er vrijdagavond laat een doorbraak bereikt. Het agentschap baseert zich op bronnen bij de onderhandelingen.

DPA kon nog geen details melden, maar stelde dat de weg vrij lijkt voor een miljardensteun van de Duitse staat. Dat overbruggingskrediet was het voornaamste breekpunt: de Duitse regering en de deelstaten met een Opel-fabriek willen zeker zijn dat geen belastingsgeld uit Duitsland wegstroomt.

Diverse media hadden het nakende akkoord deze middag al gemeld op gezag van anonieme bronnen. Het principeakkoord tussen de twee bedrijven moet dienen als basis voor een brugfinanciering van 1,5 miljard euro, en een oplossing om Opel te beschermen tegen de schuldeisers van GM, wanneer dat moederbedrijf maandag een gerechtelijk akkoord aanvraagt in de VS.

Fiat-baas Sergio Marchionne liet eerder vandaag al weten dat 'het leven doorgaat' als zijn bedrijf niet wordt gekozen als overnemer, en dat hij niet geïnteresseerd is in een gedeelde overname met Magna. Hij zei ook dat Fiat eventueel het Zweedse merk Saab wil overnemen als Magna daar van afwil.

Antwerpen

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de inhoud van het principeakkoord, en dus ook niet over de Antwerpse fabriek. Dat zegt vakbondsman Rudi Kennes van het ABVV.

'Wij zijn tevreden met een akkoord dat verhindert dat Opel bankroet gaat', zegt Kennes. 'Het belangrijkste is nu dat de Duitse regering het licht op groen zet.' Die regering vergadert vrijdagavond over het dossier. In de Antwerpse fabriek van GM werken ongeveer 2.600 mensen.

Druk

Het bericht komt op een moment dat het Opel-overleg in het slop zit. De verschillende betrokken partijen speelden een pokerspel om zoveel mogelijk uit de brand te kunnen slepen. Fiat trok zich terug uit het overleg, en de Duitse regering liet verstaan dat er snel duidelijkheid moet worden geschapen door de Amerikaanse regering, GM en de geïnteresseerde partijen.

De bondsregering wil een 'letter of intent' van de kandidaten. Van de geïnteresseerde partijen wordt verwacht dat ze overeenkomst bereiken over 'alle relevante economische punten'. 'Enkel op basis van die overeenkomst kan de bondsregering de nodige beslissingen nemen voor overbruggingskredieten en voor een trust-model'.

GM

Het aandeel van General Motors is vandaag intussen gezakt tot onder de 1 dollar op de beurs van New York. Begin vorig jaar stond het aandeel nog op 30 dollar. Vrijdagmiddag zakte het na beursopening tot 91 dollarcent, een daling met 18,54 procent. Hiermee balanceerde de beurswaarde van het bedrijf rond de 550 miljoen dollar.

GM maakte al sinds 1925 deel uit van de Dow Jones-index. Het is nog niet duidelijk wie GM zal vervangen in de sterindex, als het bedrijf in de chapter 11-procedure terechtkomt. De namen die circuleren zijn Monsanto, Goldman Sachs of Google.
 
Euro
 
De wisselkoers van de euro is vandaag gestegen tot boven de 1,41 dollar. Dat is het hoogste niveau dit jaar. Experts verwijzen voor de verzwakking van de dollar naar het onheilspellende nieuws rond General Motors. Eén euro was vrijdag op een bepaald moment 1,4151 dollar waard. Later viel de koers ietwat terug.
      
Volgens analisten heeft het lot van de grootste autobouwer ter wereld een grote symboolwaarde. Een mogelijk 'Chapter 11'-scenario voor GM - een vorm van gerechtelijk akkoord - zou de grootste economie ter wereld schaden en brengt de dollar aan het wankelen.