Personeel De Morgen staakt
Foto: rr

Het personeel van De Morgen heeft maandag beslist in staking te gaan uit protest tegen de lijst van 13 werknemers die ontslagen zullen worden in het kader van het besparingsplan. Er zal dinsdag dus geen krant verschijnen.

 

De directie maakte de namenlijst zaterdag bekend. De beslissing om te staken werd genomen met een meerderheid van 63 stemmen. Acht mensen stemden tegen en drie onthielden zich.

 

Het personeel kan zich 'niet vinden in de keuze van de werknemers die ontslagen zijn omdat dit de kwaliteit van de krant in gevaar brengt', zo blijkt uit een mededeling. Het gaat om columnist Bernard Dewulf, onderzoeksjournalist Georges Timmerman, chef sport Hans Vandeweghe, chef opinie Bert Bultinck, journaliste Thea Swierstra en fotograaf Filip Claus, drie eindredacteurs, twee lay-outers en nog twee fotoredacteurs die de laan worden uitgestuurd.

Hoofdredactie

Het personeel wil met de actie ook duidelijk maken dat zijn vertrouwen in de hoofdredactie geschonden is. Met de actie wordt ook solidariteit getoond met de getroffen collega's. De staking blijft voorlopig beperkt tot één dag. Aan de directie en hoofdredactie wordt gevraagd stappen te ondernemen 'om het noodzakelijke vertrouwen en gezag te herstellen'. 

Het is de eerste keer in de woelige geschiedenis van De Morgen dat er geen krant zal verschijnen. Het personeel verontschuldigt zich daar uitdrukkelijk voor bij de lezers en hoopt op begrip. 

Directie

De directie van De Persgroep Publishing betreurt de staking op de redactie van De Morgen.  'We hebben begrip voor de emoties rond de ontslagen', zegt directeur-generaal Rudy Bertels van De Persgroep Publishing. 'Maar we hopen dat hiermee een periode van onzekerheid voor het personeel van De Morgen wordt afgesloten en vertrouwen erop dat de positieve lijn van de krant op de lezersmarkt verder doorgroeit.'