CD&V vergroot zijn koppositie in het Vlaamse politieke landschap. Zowel Open VLD als Lijst Dedecker boeten aan populariteit in. Groen! krijgt bijna 10 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van De Standaard en VRT.

 De kiesstrijd barst eindelijk helemaal los. Open VLD startte gisteren een rechtstreekse aanval op CD&V. Volgens de liberalen zijn de christendemocraten een synoniem voor het status quo. 'Al te vaak gedraagt CD&V zich in deze tijden van crisis als twijfelaar. En twijfelende heelmeesters maken stinkende wonden,' sneerde voorzitter Bart Somers. SP.A loopt dan weer storm tegen de liberale privatiseringsplannen.

 
Marktleider
 
Aanleiding is de peiling van De Standaard en de VRT. Die geeft CD&V met 22 procent uitzicht op het politieke marktleiderschap. Toch geeft Open VLD zich met 17,6 procent niet gewonnen. De Vlaamse liberalen hopen met een flinke eindsprint op een winst/verlies van twee procent in de kering. 
 
Open VLD beperkt weliswaar het verlies door de affaire Vijnck maar vecht voortaan bergop tegen CD&V. De partij richt zich daarbij niet op de persoon van aftredend minister-president Kris Peeters (CD&V) maar wel op de weifelende aanpak van CD&V. Het mea culpa van voorzitter Bart Somers krikte alvast de persoonlijke populariteit van de voorzitter op. 
 
Dirk Vijnck
 
Ook Lijst Dedecker deelt in de Vijnck-klappen. Deze LDD-backbencher liep eerst over naar Open VLD om dan terug te keren naar LDD. Als politieke onbenul slaagde kamerlid Dirk Vijnck erin om zowel Open VLD als LDD met financiële beloften over de brug te laten komen.
 
LDD verkeert in vrije val. De partij haalt momenteel 10,2 procent, een flink pak minder dan in vorige peilingen. Ook de persoonlijke populariteit van Jean-Marie Dedecker zakt. Steeds meer kiezers vereenzelvigen LDD en haar voorzitter met gesjoemel. Kiezers die teleurgesteld zijn in de klassieke patijen laten daarom LDD steeds meer links liggen. LDD worstelt tevens met een bijzonder volatiele achterban. 
 
De SP.A verzeilt met 14,2 procent, een historisch dieptepunt, in de probleemzone. De partij verliest zowel aan Groen! als aan SLP. Voorzitster Caroline Gennez denkt er niet aan om met dit resultaat opnieuw in de Vlaamse regering te stappen. Voorlopig slagen de socialisten er niet in om een 'gunstige' uitgangspositie - de economische crisis en vleugellamme federale regering - te verzilveren. Al trekt de partij nu wel ten aanval tegen de 'rechtse plannen' van Open VLD.
 
Oppositie
 
Groen! profiteert nog het meest van dat foert-gevoel. Samen met SLP verzamelen de ecologisten heel wat teleurgestelde kiezers die niet de stap naar de antipolitiek willen zetten. Groen! put ook voordeel uit de non-campagne van de SP.A.
 
De SLP is bijzonder populair bij jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen. Dankzij formules als De Stemtest wint ze aan naamsbekendheid. Maar met 1,9 procent ziet het er niet naar uit dat in juni de kiesdrempel kan worden gehaald.
 
Ook Vlaams Belang wint door het geknoei van LDD. De partij zit opnieuw boven de 16 procent. Dat blijft ver verwijderd van de 24 procent die ze bij de vorige Vlaamse verkiezingen haalde. Toch is extreemrechts zeker niet uitgeteld. Ze slaagt er niet alleen in om de bloeding naar LDD te stelpen maar ook om verloren kiezers terug te winnen.
 
De peiling is voor N-VA een tegenvaller. De Vlaamsnationalisten zakken onder de tien procent naar 7,3 procent. Voorzitter Bart De Wever slaagt er niet in om zijn persoonlijke populariteit uit te breiden naar alle geledingen van zijn partij. De N-VA verliest in de eerste plaats aan CD&V. Het effect van De slimste mens lijkt uitgewerkt. 
 
Methodologie
 
Het bureau TNS Media ondervroeg voor deze peiling 1.003 stemgerechtigde Nederlandstalige kiezers in Vlaanderen (inclusief Halle-Vilvoorde, exclusief Brussel) tussen 29 april en 12 mei. Zo'n drie procent gaf geen stem aan. Dat betekent niet noodzakelijk dat ze zwevende of onbesliste kiezers zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in