Haaranalyses worden geregeld gebruikt bij politieonderzoeken en als bewijs in rechtszaken. Het is een alternatieve methode om sporters te controleren op doping, naast het verzamelen van urine- of bloedmonsters.

Nadat er tijdens een dopingcontrole door de Vlaamse Gemeenschap op 26 mei 2008 restanten van cocaïne waren gevonden in de urine van Tom Boonen, beval de onderzoeksrechter een haaranalyse. Dat zou een beter beeld geven van het drugsgebruik van de renner.

De analyse was duidelijk. Bij het gerecht is te horen dat die uitwees dat Boonen over een periode van drie maanden verschillende keren cocaïne moest hebben gebruikt. Anderzijds maakten de hoeveelheden ook duidelijk dat hij geen cocaïneverslaafde was. Daarvoor waren de concentraties niet hoog genoeg. Een geregeld recreatief gebruiker, luidde de conclusie. Niet alleen van cocaïne, maar ook van XTC.

Of het Turnhoutse gerecht deze keer opnieuw een haaranalyse zal laten uitvoeren, is nog niet duidelijk. 'Dat zullen we later beslissen, als de politie het dossier heeft doorgestuurd naar het parket', klinkt het.

Tijdens zijn publieke biecht dit weekend sprak Boonen alweer over een eenmalige fout, 'een black-out na een dagje doorzakken waarbij ik zonder het te weten iets gebruikt moet hebben'. Een nieuwe haaranalyse zou duidelijk maken of het inderdaad een eenmalige fout is geweest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig