De Raad van State maakt de gedeeltelijke schorsing van commissaris-generaal Fernand Koekelberg van de federale politie ongedaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) had Koekelberg een aantal bevoegdheden tijdelijk afgenomen omdat hij een klacht tegen minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) niet had doorgespeeld aan het parket. De Padt beschouwde dat als een poging tot chantage.

Donderdag oordeelde de auditeur van de Raad van State al dat De Gucht niet het recht had om Koekelberg een deel van zijn bevoegdheden af te nemen. De Raad van State volgde dat advies dus.

'Strenge uitspraak'

Fernand Koekelberg reageert maandag via zijn advocaat Marc Uyttendaele 'verheugd' op de beslissing van de Raad van State.

Volgens advocaat Uyttendaele is de Raad van State 'bijzonder streng' in zijn uitspraak. Door de beslissing om Koekelberg een aantal bevoegdheden tijdelijk te ontnemen, ontstaat er volgens de Raad van State een situatie waarbij niemand het recht heeft die bevoegdheden uit te oefenen. 'Zo riskeert men schadelijke gevolgen zowel voor die de werking van de federale politie, waarvan Koekelberg de baas blijft, als voor de bevolking', zo verwijst advocaat Uyttendaele naar het arrest.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) laat in een mededeling weten dat hij de inhoud van het arrest respecteert, 'zoals dat hoort in een democratische staat.' Hij hoopt dat iedereen zich, in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek, opnieuw kan focussen op de dagelijkse goede dienstverlening van de politie.

'Onlogische beslissing'

Vicepremier Karel de Gucht (Open VLD) 'neemt akte' van het arrest. De minister noemt de beslissing van het rechtscollege 'onlogisch' maar legt zich erbij neer.

'Deze ordemaatregel was geenszins bedoeld als sanctie, maar wou voorkomen dat het vertrouwen van de bevolking in de werking van de politie verder zou worden geschonden. De Raad van State oordeelt daar blijkbaar anders over', zegt De Gucht in een mededeling.
De minister zegt dat hij, ingevolge het verzoek van zijn collega van Justitie Stefaan De Clerck, verplicht was een procedure van ordemaatregel te voeren.