Met een vijfpuntenplan wil Lijst Dedecker het tekort in de Vlaamse kinderopvang wegwerken. Boudewijn Bouckaert stelde het plan maandag voor in Merelbeke.
Met een financiering via kinderopvangcheques, ter waarde van 25,18 euro per kind per dag wil LDD zorgen voor een uitbreiding van de plaatsen in de zelfstandige kinderopvang. Dat bedrag is de maximumprijs die nu in gesubsidieerde instellingen moet worden betaald.
      
Alle ouders moeten deze cheques krijgen, en zullen er zowel bij de gesubsidieerde instellingen als bij de zelfstandige opvang mee terechtkunnen.
 
Volgens inkomen
      
De prijs die ouders voor deze cheques moeten betalen, moet inkomensgerelateerd zijn. Het verschil wordt bijgepast door de Vlaamse overheid.
      
Om de zelfstandige groepsontvang en mini-crèches te ondersteunen, wil LDD in een bijkomende onkostenvergoeding voorzien van 7 euro per kind en per dag. Daarmee wil de partij tegemoet komen aan de hogere vaste kosten die deze instellingen hebben in vergelijking met zelfstandige onthaalouders, zoals personeelskosten en keukenonderhoud.
      
Bedrijven
 
Daarnaast wil LDD via fiscale stimuli aan bedrijven de opvang door bedrijven, eventueel in samenwerking met andere onthaalinstellingen, stimuleren. Meer kinderopvang in bedrijven zal volgens LDD zorgen voor meer flexibiliteit en een verhoogde loyauteit van de werknemers.
      
Tenslotte eist de partij een hervorming van de inspectie van de kinderopvang. LDD wil een gelijke en onafhankelijke inspectie voor zowel de gesubsidieerde als de zelfstandige instellingen. De inspectie moet ook opgesplitst worden in een infrastructurele inspectie, die eventueel uitbesteed kan worden, een pedagogische inspectie door pedagogisch opgeleid personeel, en een administratieve inspectie door Kind en Gezin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig