Autoloze zondag brengt veel mensen naar Brussel
Foto: bdw
De autoloze dag die zondag georganiseerd werd in een groot deel van de Brusselse binnenstad, naar aanleiding van het Irisfeest, was een succes. Dat meldt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Behalve enkele chauffeurs die een berisping kregen, zijn er geen incidenten gemeld en de sfeer was vrijwel overal aangenaam en feestelijk.

'Dit is zeker voor herhaling vatbaar, al moeten we misschien de datum herbekijken', zegt Smet. De autoloze dag viel samen met Moederdag en dat zorgde voor wat wrevel.
Vooraf hadden de bloemisten al hun ongenoegen kenbaar gemaakt. Zij vreesden heel wat minder klanten te zien dan andere jaren omdat ze moeilijk of niet bereikbaar zouden zijn. Met een taxicheque van tien euro voor wie een boeket van minstens 15 euro kocht, werd daar een mouw aan gepast maar zondag klaagden ook de restaurants over klantenverlies door de beperkte bereikbaarheid.

'Voor volgend jaar moeten we dat evalueren en misschien uitwijken naar een andere datum voor de autoloze dag', zegt Smet. 'Zelf ben ik ervoor gewonnen om een dergelijke autoloze dag een drietal keer te organiseren maar dan op grotere schaal. Eénmaal in de lente, éénmaal in de zomermaanden en dan nog eens in september.'

De autoloze zondag was beperkter dan vorig jaar, toen het hele gebied binnen de vijfhoek of de kleine ring autovrij was. Ditmaal was alleen het deel ten oosten van de centrale as Adolphe Maxlaan, Anspachlaan en Lemonnierlaan afgesloten. Anderzijds deed dit jaar voor het eerst het centrum van de gemeente Anderlecht mee aan de autovrije dag.

In het verkeersvrije gebied waren de hele dag activiteiten voorzien, gaande van straatanimatie tot optredens. Zo was er een picknick op het Museumplein, dat voor de gelegenheid was omgebouwd tot een grasveld van 800 vierkante meter. Eten kon ook aan de 1,2 kilometer lange ’tafel van de Brusselaars’ die tussen de Zuidmarkt en de Grote Markt stond opgesteld.

Op die Grote Markt werd dan weer de grootste stripplaat ter wereld gebouwd, een plaat van 30 meter op 21 meter, of 630 vierkante meter, uit één van de Kuifjesalbums. Zondagavond zijn er nog gratis concerten van Arid, Starving en BB Brunes.