Open Wervendag lokt 60.000 bezoekers
Foto: edm
De derde Open Wervendag is zondag door ruim 60.000 geïnteresseerden bezocht, meer dan de 55.000 belangstellenden die de Confederatie Bouw vorig jaar mocht begroeten.

Dit jaar stonden drie thema’s centraal: tewerkstelling, duurzaam bouwen en stadsontwikkeling. In totaal werden 136 bouwlocaties opengesteld, gaande van moderne woningbouw (o.a. passiefhuizen), wegenwerken, industriële gebouwen tot een gerestaureerde kerk.

Vooral grote infrastructuurwerken en spectaculaire werven, door hun aard of locatie, konden op veel bijval rekenen. Topper was het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, met ruim 4.000 bezoekers, gevolgd door de grootschalige infrastructuurwerken in Herentals en achter het station van Brugge.

De Open Wervendag wilde ook de aandacht vestigen op de werkgelegenheid in de bouw. Ondanks de crisis en de recessie, die de bouwactiviteit in 2009 met 2 pct zal doen dalen, blijft de productie bij steeds meer bouwbedrijven geremd door een gebrek aan arbeidskrachten, zegt Robert de Muelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Om de werkgelegenheid op peil te houden moet de bouw elk jaar 21.000 mensen rekruteren, vooral arbeiders. Momenteel staan 5.750 vacatures open.