Het Pentagon en de Amerikaanse luchtmacht onderzoeken wie er medeverantwoordelijk is voor de omstreden fotosessie van de Air Force One boven New York. De affaire kostte de chef van de militaire afdeling in het Witte Huis Louis Caldera al zijn baan. Het presidentiële toestel maakte op 27 april een onaangekondigde vlucht boven New York, begeleid door een straaljager.

Caldera, die zijn goedkeuring gaf aan de vlucht, nam vrijdag ontslag nadat uit onderzoek een reeks van communicatiefouten en twijfelachtige beslissingen naar voren was gekomen die hij gemaakt zou hebben bij de voorbereiding van de fotoshoot.

Zo zou hij niet hebben geweten dat het toestel op slechts driehonderd meter hoogte zou vliegen en had hij zich evenmin gerealiseerd dat bij inwoners van New York in paniek zouden raken.

Veel inwoners vluchtten op 27 april in paniek de straat op omdat de verschijning van het geëscorteerde toestel hen deed denken aan de aanslagen op 11 september 2001 op de Twin Towers.

President Obama heeft inmiddels een onderzoek gelast naar de structuur van de militaire afdeling van het Witte Huis en de manier waarop gerapporteerd wordt.