'Somers' hoofd niet op kapblok'
Foto: belga

Open VLD-vicepremier Karel De Gucht is van oordeel dat Open VLD-voorzitter Bart Somers nog kan functioneren na de fout die hij gemaakt heeft bij de tijdelijke overstap van Kamerlid Dirk Vijnck. 'Hij heeft hier een serieuze fout gemaakt, maar zijn hoofd moet niet op het kapblok gelegd worden', zei De Gucht zondag in De Zevende Dag.

Somers kwam deze week onder vuur nadat bekend raakte dat hij Vijnck schriftelijke beloftes had gedaan toen die overstapte van Lijst Dedecker (LDD) naar Open Vld. Vijnck was voor 2011 een verkiesbare plaats beloofd of een kabinetsjob met een parlementaire wedde. Somers gaf zelf al toe dat hij in de fout was gegaan.

De basis van Open VLD kan niet met de demarche van Somers lachen, maar de partijvoorzitter gaf zijn fout 'grootmoedig' toe, zei vicepremier Karel De Gucht zondag.

'Bart Somers begrijpt dat hij uit de bocht is gegaan. Fouten toegeven is ook zeldzaam in de politiek', zegt hij. De Gucht merkte ook op dat Somers 'op de brandstapel' werd geplaatst, terwijl de 'laster' van Jean-Marie Dedecker over de vermeende rol van De Gucht bij de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne naar de achtergrond is verdwenen.

Of en welke rol Somers nog kan spelen in de campagne van Open VLD voor de verkiezingen van 7 juni is niet duidelijk.

'Bart Somers is zelf groot genoeg om uit te maken wat hij in die campagne moet doen', zei De Gucht. Dat viceminister-president Dirk Van Mechelen intussen meer op het voorplan treedt als Vlaams boegbeeld van de liberalen, was volgens De Gucht niet meer dan normaal. 'Hij was een uitstekend viceminister-president', zei De Gucht.