Pakistanen krijgen zeven uur om te vluchten
Foto: ap
De regering van Pakistan heeft een uitgaansverbod in de Swatvallei tijdelijk opgeheven om de inwoners de kans te geven het gebied te ontvluchten. Regeringstroepen zijn al een aantal dagen verwikkeld in een hevige strijd met de taliban.

De opheffing van uitgaansverbod zal zo'n zeven uur duren. Tienduizenden mensen zitten vast door de intense gevechten tussen soldaten en militanten van de taliban. De voorbije dagen hebben al vele tienduizenden het gebied ontvlucht, maar veel mensen zittten vast door het uitgaansverbod. Nu dat verbod tijdelijk is opgeheven, raadt de regering in Islamabad de inwoners aan om de Swatvallei te verlaten.

Alles wijst erop dat de strijd verre van voorbij is en integendeel enkel in hevigheid zal toenemen. De premier van Pakistan heeft de gevechten 'een strijd voor het voortbestaan van het land' genoemd. Analisten vrezen al een tijdje dat atoommacht Pakistan ten prooi zal vallen aan opstandige islamisten, die zich vooral in het grensgebied met Afghanistan ophouden.

In februari werd er een controversieel akkoord ondertekend met de opstandige taliban in de Swatvallei, dat in het noordoosten van Pakistan ligt. De taliban zou de wapens neerleggen en in ruil daarvoor zou de strenge islamitische rechtspraak -de sharia- ingevoerd worden.

De deal werd in binnen- en buitenland sterk afgekeurd. Toen de militanten blijkbaar de intentie hadden om onrust te creëren in de hoofdstad, besliste de regering om soldaten in te zetten tegen de opstandelingen. Zo'n 15.000 soldaten leveren strijd tegen zo'n 5.000 militanten in het gebied.