De gerichte controle van de Vlaamse Gemeenschap waarbij Boonen positief testte op cocaïne gebeurde net als vorig jaar buiten competitie en is strikt genomen sportief niet strafbaar, maar toch zijn de gevolgen niet te overzien. Quick-Step schorstte de renner alvast met onmiddellijke ingang.

Toen Boonen op 25 mei 2008 een eerste keer tegen de lamp liep, mocht hij van de organisatoren niet deelnemen aan de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Frankrijk. De kans dat de wereldkampioen van 2005 opnieuw niet mag starten in de Tour, waar hij van de jacht op de puntentrui een hoofddoel had gemaakt, is zeer reëel. 

Boonen behield vorig jaar wel het vertrouwen van zijn ploeg Quick Step en kreeg er zelfs een contractverlenging van drie jaar bovenop. Ploegmanager Patrick lefevere voegde er toen wel aan toe dat Boonen zich geen uitschuivers meer kon veroorloven.

Zoals verwacht kon Quick-Step nu niet anders dan een sanctie treffen. De ploeg besliste zaterdagmiddag om Boonen met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd te schorsen. 

De kans dat deze zaak een extra-sportief staartje krijgt voor Boonen is dan weer wel zo goed als zeker. Toen Boonen vorig jaar betrapt werd, moest hij voor de raadkamer in Turnhout verschijnen. Die achtte de feiten bewezen, maar vond dat Boonen door de media-aandacht en zijn startverbod in onder meer de Tour al zwaar genoeg gestraft was.

Hij werd niet naar de correctionele rechtbank verwezen, maar kreeg probatieopschorting voor een periode van drie jaar. Boonen mocht zich in die periode niet strafbaar maken aan gelijkaardige feiten. Nu Boonen opnieuw is betrapt, wordt hij als recidivist beschouwd. Een nieuwe vervolging, en ditmaal wel een rechtszaak, lijken bijgevolg onvermijdelijk. 

Het parket van Turnhout voerde vrijdag alvast een huiszoeking uit bij Boonen, die ook al een eerste keer werd verhoord. De resultaten van die huiszoeking en het verhoor zijn nog niet bekend. Op het bezit van een verboden middel als cocaïne staat een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een boete tussen 1.000 en 100.000 euro.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig