De Zweedse Piratenpartij is goed op weg om het Europees Parlement te bestormen. Een peiling voorspelt dat de partij, die ijvert voor het gratis downloaden van muziek en films, bij de Europese verkiezingen van 7 juni een zetel in de wacht zal slepen.

Volgens de peiling van het onderzoeksinstituut Synovate zou de Piratenpartij op 5,1 procent van de stemmen kunnen rekenen. Met die score zou lijsttrekker Christian Engström een zetel in Straatsburg halen, zo stelt de krant Dagens Nyheter vast.

Bij de nationale verkiezingen van 2006 raakte de Piratenpartij niet verder dan 0,6 procent, maar na de veroordeling van de beheerders van de internetsite Pirate Bay op 17 april is in Zweden een breed maatschappelijk debat over het gratis downloaden losgebarsten.

Volgens de peiling rekruteert de Piratenpartij vooral bij jongeren. Bij de 18- tot 29-jarigen is de formatie de op één na populairste, en ook onder de 30- tot 44-jarigen vindt ze heel wat aanhang. Vooral de sociaaldemocraten en de groenen moeten ten koste van die populariteit stemmen inleveren.