Een man die beweert de vader te zijn van het meisje waarvan Madonna de adoptie heeft aangevraagd, weigert zijn dochter Mercy James te laten adopteren door de Amerikaanse ster. Hij wenst zich in Malawi zelf bezig te houden met de opvoeding van het kind, zo deelde hij zondag mee aan het Franse persagentschap AFP. Het hooggerechtshof van Malawi behandelt maandag het beroep dat Madonna had ingediend.

"Ik wil dat Mercy terugkeert. Ik ben de biologische vader van Mercy", verklaarde James Kambewa per telefoon aan AFP. Hij zei dat hij zijn dochter, die momenteel drie jaar oud is, nog nooit had gezien.

"Ik heb geen geld om een advocaat te betalen, maar ik zal er een zoeken om te verhinderen dat Madonna mijn dochter zal kunnen adopteren", vervolgde de 24-jarige man. Hij heeft alvast een aanvraag ingediend bij de staat om een gratis advocaat te kunnen krijgen.

De man zegt dat de grootouders langs moeders kant hem ervan beschuldigen dat hij hun dochter vermoord heeft. De vrouw overleed kort nadat ze was bevallen van Mercy James. De baby werd daarna geplaatst in een opvangtehuis voor weeskinderen van aids-slachtoffers.

"Ik realiseerde me dat het om mijn dochter ging en oordeelde dat ik alles in het werk moet stellen om haar naar huis te brengen", aldus Kambewa, nadat hij ontdekt had dat Madonna het kind wil adopteren.
"Mercy is een Malawische en moet dus worden opgevoed in Malawi, in onze cultuur", verklaarde hij aan de Amerikaanse televisiezender CBS News.

De zangeres, die in 2008 al David Banda uit Malawi adopteerde, was in april teruggekeerd naar het Afrikaanse land om er een weeskind te adopteren. Een rechtbank had haar vraag afgewezen, maar Madonna ging daarop in beroep.