De Nederlanders Alex Mutsaars en Mark de Vries vertrekken zondagmiddag samen met de Belg Matthijs Houben vanuit Athene op hun waterfiets naar Amsterdam. Het sportieve trio verwacht na ruim drie maanden trappen thuis te komen. Volgens De Vries loopt de reis van 4.500 kilometer voor meer dan de helft over open zee.

De waterfiets is niet het gebruikelijke model zoals dat in een pretpark ronddobbert. Het gaat om een vaartuig van 11 meter lang en bijna 2 meter breed dat is voorzien van allerlei technische snufjes. De boot berekent zelf de koers, is voorzien van gps-navigatie en heeft een radarreflector aan boord zodat andere schepen op zee de waterfiets opmerken. De elektronica wordt gevoed door zonnepanelen en een windmolen op het achterdek.

De aandrijving is echter als vanouds gebaseerd op spierkracht. In een windkuip trapt het trio op een tandemfiets in ploegendienst de klok rond. "We hebben goed getraind, dus drie maanden fietsen moet geen probleem zijn", verwacht De Vries.

In grote lijnen gaat de reis vanuit de haven van Piraeus door het Kanaal van Corinthië en volgt de oversteek naar het puntje van Italië. Daarna gaat het via de rivier de Tiber naar Rome, waar het drietal de slotdag van de Giro, 31 mei, zal bijwonen. Vervolgens vaart de waterfiets vanaf Marseille over de Rhône dwars door Frankrijk om in Parijs aanwezig te zijn bij de slotetappe van de Tour de France. Langs de Belgische kust keren de waterfietsers naar huis.

Met de ongebruikelijke reis probeert het drietal geld in te zamelen voor Villa Pardoes, een vakantieverblijf in Kaatsheuvel (in het zuiden van Nederland) voor gezinnen met een ziek kind.