We staan aan de vooravond van de grootste internetrevolutie sinds een generatie, schrijft de Independent on Sunday. Dezer dagen wordt er immers nieuwe software gelanceerd die vragen begrijpt en gerichte, specifieke antwoorden kan geven, op een manier die tot dusver ondenkbaar is. Web 3.0 dus.

Het nieuwe systeem heet, naar de bedenker ervan, Wolfram Alpha, is ontwikkeld aan de Amerikaanse Harvard-universiteit en wordt nu al beschouwd als een grote stap op weg naar de 'Heilige Graal': het internet omvormen tot een informatiebron die vragen begrijpt zoals mensen dat doen en ook zo reageert.

Wolfram Alpha, dat gratis is en de kennis gebruikt die beschikbaar is op het net en in particuliere databanken, geeft namelijk niet alleen een antwoord op rechtstreekse vragen zoals 'hoe hoog is de Mount Everest?', het voegt daar een bladzijde gerichte informatie aan toe zoals de geografische locatie, de dichtstbijgelegen steden en andere bergen. Dat allemaal compleet met bronvermelding, kaarten en grafisch materiaal.

Nog veel belangrijker is dat het systeem ook verbanden kan leggen. Wil je de hoogte van de Mount Everest vergelijken met de lengte van de Golden Gate brug? Geen probleem. Wil je weten wat voor weer het in Brussel was op de dag dat John Kennedy werd vermoord? Klik, het systeem doet een razendsnelle cross check en geeft die info. Tik 'tien keer gooien voor vier keer kop' in, en Wolfram Alpha begrijpt dat je wilt weten wat de kansberekening is bij het gooien van kop of munt.