Aziatische landen zijn zondag overeengekomen een fonds van 120 miljard dollar in liquiditeiten aan te leggen om de economische crisis in deze regio tegen te gaan.

De ministers van Financiën van de tien Asean-landen, (Association of South-East Asian Nations), Japan, China en Zuid-Korea keurden de sleutelelementen van het plan goed, waaronder individuele bijdragen van landen, zei de Indonesische minister van Financiën, Sri Mulyani Indrawati.

Japan en China dragen elk 38,4 miljard dollar of 32 procent bij. Zuid-Korea zal 19,2 miljard storten in het fonds, zo staat in een verklaring van de ministers. De rest komt van de tien Asean-landen. Het initiatief werd Chiang Mai Initiative gedoopt.

'Dit is goed nieuws', zei secretaris-generaal Surin Pitsuwan van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. 'De regio krijgt er bovenop het Internationaal Monetair Fonds een belangrijk financieel instrument voor financiering bij.'

De bijeenkomst van de ministers van Financiën vond plaats in de rand van de jaarvergadering van de Aziatische Ontwikkelingsbank op het Indonesische eiland Bali.

Eerder op de dag zei de Japanse minister van Financiën, Kauru Yosano, dat zijn land een bijkomend noodfonds van 60 miljard dollar zal aanleggen voor een financiële crisis in Azië.