Jack Kemp, die in 1996 als vicepresidentskandidaat aan de Amerikaanse verkiezingen deelnam, is zaterdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Kemp, die in de jaren vijftig en zestig grote successen behaalde als American football-speler, zat van 1971 tot 1989 voor Buffalo in New York in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Vanwege zijn verleden als sportman en zijn retorische talent deed de Republikein Kemp het goed bij arbeiders.

Van 1989 tot 1993 was Kemp minister van Huisvesting onder president George H. Bush. Enige tijd later koos Bob Dole hem als 'running mate' voor de presidentsverkiezingen van 1996. Toen die werden gewonnen door de Democraat Bill Clinton, deed Kemp een stap terug.

Kemp bleef actief als spreker op politieke podia. Hij was een graag gezien pleitbezorger van belastingverlagingen en verdiende veel geld in het lezingencircuit.

Afgelopen januari werd bekendgemaakt dat Kemp leed aan een niet nader genoemde vorm van kanker. De kanker was op dat moment al in een vergevorderd stadium en Kemp was vanwege verschillende uitzaaiingen niet meer te redden.

Hij overleed zaterdag omringd door familie en vrienden, thuis in Bethesda in Maryland, dicht bij Washington.