'Europa is oplossing voor de crisis'
Foto: rr
De huidige economische en financiële crisis kan enkel op Europees niveau worden aangepakt, onder meer door de uitgifte van Euro-obligaties door de Europese Investeringsbank. Dat stelt Guy Verhofstadt, de Europese lijsttrekker voor Open VLD, in zijn nieuwe boek 'De uitweg uit de crisis. Hoe Europa de wereld kan redden', dat zondag in Leuven werd voorgesteld.

In zijn boek analyseert de voormalige premier eerst het ontstaan van de crisis en reikt hij een aantal pistes aan om uit de crisis te geraken. Volgens Verhofstadt is Europa het enige blok dat de wereld uit de crisis kan halen. Die oplossing kan enkel liggen in meer Europa en minder protectionisme.

Voor een duurzaam herstel is het eerst nodig om orde op zaken te stellen in de financiële markt. Er is in Europa nood aan één financiële regulator, die de markt moet controleren en nieuwe regels opleggen. Dan moet het Europese bankwezen geherkapitaliseerd worden en moet een Europese bad bank worden opgericht met alle toxische producten van alle Europese banken.

De volgende stap die Verhofstadt ziet is het uitwerken van een Europlan dat de Europese economie radicaal dient te hervormen naar een niet-fossiele economie, een oplossing moet uitwerken voor het mobiliteitsinfarct en de vergrijzing, en IT- en ICT-netwerken dient uit te bouwen met onder meer één ultrasnel netwerk in Europa.